BiH
0

Zaštita biodiverziteta na Uni, Igmanu, Bjelašnici, Čvrsnici, Prenju...

FENA
Prenj
Prenj
Vlada Federacije BiH usvojila je na posljednjoj sjednici izvještaj Sektora Federalnog ministarstva okoliša i turizma za realiziranje projekta, koji se odnosi na treći kvartal ove godine i to za projekt "Šumska i planinska zaštićena područja“.

"Izvor finansiranja za taj projekt bio je Globalni fond za okoliš kroz grant sredstva putem Svjetske banke, odnosno Međunarodna banka za obnovu i razvoj kao Agencija za implementaciju sredstava za globalni okoliš u iznosu od 3,4 miliona dolara za cijelu BiH, odnosno 1,7 miliona dolara za Federaciju BiH, koja je sufinansirala projekt s dodatnih 1,25 miliona dolara", izjavio je u razgovoru s Agenciju Fena pomoćnik federalne ministrice za okoliš i turizam Muris Hadžić.

Realizacija projekta počela je u aprilu 2009. godine, a projekt je zvanično zatvoren 31. oktobra ove godine uz ocjenu o uspješnoj realiziranosti.

Cilj tog projekta bio je jačanje institucionalnog i tehničkog kapaciteta za održivo upravljanje zaštićenim područjima i prirodnim resursima i širenje mreže šumskih i planinskih zaštićenih područja u BiH putem razvoja zaštićenih područja, kapaciteta i podrške za zaštitu biodiverziteta te lokalne inicijative za zaštitu biodiverziteta.

Hadžić je naveo da je prva komponenta projekta obuhvatala pružanje podrške za planove upravljanja zaštićenim područjima, poslovanje i razvoj postojećih i novih zaštićenih područja, odnosno pravljenje i provođenje planova upravljanja u novom nacionalnom parku na području rijeke Une te planinskim kompleksima Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica i Prenj-Čvrsnica-Čabulja - Vran ( u sklopu Parka prirode Blidinje) kao i studije izvodljivosti za nova zaštićena područja uključujući područja Prenj-Čvrsnica - Čabulja-Vran.

Jedna od potkomponenti projekta bila je unapređenje sistema nadzora i ocjene koje se koriste u ekološkom ocjenjivanju i upravljanju zaštićenim područjima, kao i izgradnja objekata u zaštićenim područjima.

Komponenta kapaciteta i podrška za zaštitu biodiverziteta obuhvatala je podršku jačanju institucija odgovornih za planiranje, uspostavljanje i upravljanje zaštićenim područjima, odnosno razvoj institucionalnih kapaciteta za upravljanje zaštićenim područjima i javnu kampanju podizanja svijesti.

U sklopu posljednje komponente projekta lokalna inicijativa/grantovi za zaštitu biodiverziteta izvršena je dodjela grantova za lokalno stanovištvo u zaštićenim područjima i za realizaciju projekata za zaštitu biodiverziteta.

Za ovu komponentu je izdvojeno 180.000 dolara i realizovano osam projekata od 38 kandidovanih.

Tri projekta su relizovana za područje Nacionalnog parka “Una“ a pet projekata u Parku prirode “Blidinje “.

"Izuzetna uspješnost realizacije ove komponente je potvrđena, prije svega, od lokalnog stanovnišva a onda i od predstavnika Svjetske banke. Realizacijom ovih projekata ostvaren je “blizak“ kontakt s lokalnim stanovnišvom i omogućen korektan i lakši dijalog o prihvatanju zaštićenih područja kao prostora koji je potrebno čuvati i razvijati kako za dobro lokalnog stanovništva tako i Bosne i Hercegovine", naglasio je pomoćnik federalne ministrice za okoliš i turizam Muris Hadžić.