BiH
0

Zaštićeni svjedok zatražio dodatne mjere zaštite

FENA
Saslušanje zaštićenog svjedoka D5, koji je na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću trebao dati iskaz u korist Tužilaštva BiH, odgođeno je jer je svjedok bio “uznemiren” te je tražio mjere zaštite zbog vlastite sigurnosti.

Državno tužilaštvo tereti Vukovića i Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, za učestvovanje u genocidu počinjenom u julu 1995.u Srebrenici, nakon pada ove UN-ove zaštićene zone.

Prema navodima optužnice, oni su 13. jula 1995. učestvovali u zarobljavanju i odvođenju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničku zadrugu Kravica, općina Bratunac, gdje su zarobljenici potom ubijeni.

Većina ovog ročišta bila je posvećena raspravi o mjerama zaštite za svjedoka D5, te je Sudsko vijeće donijelo odluku kojom se zabranjuje iznošenje u javnosti ličnih podataka, fotografija i sadržaja njegovog svjedočenja.

“U konkretnom slučaju, radi se o svjedoku koji je očevidac događaja. Sasvim je opravdano da svjedok osjeća strah i zbog toga je Vijeće donijelo ovakvu odluku. Svjedok je tražio mjere zaštite radi prevencije narušavanja njegove sigurnosti, a Sud je ove razloge smatrao opravdanim”, kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

I pored mjera koje mu je Sud dodijelio, D5 nije želio davati iskaz na ovom ročištu te je njegovo saslušanje odgođeno za 11. februar, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja Vukoviću i Tomiću, kada će Tužilaštvo saslušati dva nova svjedoka, zakazano je za 4. februar.