BIRN
0

Zaštićeni svjedok promijenio iskaz na suđenju za zločin u Trusini

FENA
Na suđenju za ratni zločin počinjen u selu Trusina, četvrtog dana svjedočenja je zaštićeni svjedok "B" promijenio dio ranije datog iskaza i izjavio da se ne sjeća da je optuženi Nihad Bojadžić bio prisutan prilikom postrojavanja jedinice pred napad na to selo u aprilu 1993. godine.

Tokom svjedočenja 11. aprila, kazao je da su pripadnike Specijalnog odreda Zulfikar dan prije napada na Trusinu postrojili Bojadžić i izvjesni Samko.

“Koliko se mogu sjetiti, nisam Nihada vidio na postrojavanju. Njega sam taj dan tek vidio predveče u hodniku u školi u Parsovićima, a potom na Bradini”, novi je iskaz zaštićenog svjedoka "B".

Ponovio je da je bio pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) te da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u napadu na selo Trusina.

U nastavku ispitivanja, svjedok "B" je kazao da je Zulfikar Ališpago zvani Zuka bio u Specijalnom odredu za posebne namjene “Zulfikar”, dok je optuženi Bojadžić bio njegov zamjenik te da mu nije poznato ko je planirao napad na Trusinu niti ko je odredio vojnike koji će učestvovati u akciji.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 16. aprila 1993. godine u selu Trusina, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića zvanog Menta, Dževada Salčina zvanog Struja i Nedžada Hodžića skupa sa Senadom Hakalovićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, te Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Svjedok "B" je rekao da je nekoliko dana nakon napada na Trusinu optuženog Ališpagu vidio u selu Lisičići kako u ruci drži papir koji se odnosi na ubistvo civila.

Odgovarajući na pitanja Bajre Čilića, jednog od dodatnih branilaca optuženog Ališpage, svjedok je rekao da ne zna zašto je tužiteljici rekao da je tada papir nosio Bojadžić, a ne Ališpago.

“Zuka je taj papir pokazivao, dok je Bojadžić možda ranije pokazivao isti papir. Znam da su bili ljuti što su civili pobijeni”, rekao je zaštićeni svjedok, dodavši da su obojica bili ljuti zbog ubistva civila.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Safet Haketa, svjedok Tužilaštva i nekadašnji pripadnik 45. Brdske brigade ABiH, koji je rekao da je tokom 1993. godine u jedinici obavljao dužnost bolničara.

Svjedok Haketa se prisjetio proljeća iste godine kada je dobio naređenje da iz sela Parsovića (općina Konjic) - gdje se u školi nalazila komanda njegove brigade - ranjenog rođaka preveze u bolnicu Suhodol (Hadžići).

Ovaj svjedok je rekao da je tada ispred njih krenuo i drugi džip koji je prevozio drugog ranjenika.

“U jednom trenutku smo se zaustavili i vozač tog džipa mi je rekao: ‘Hajde da se zamijenimo, umire mi vojnik, strah me!’ Zamijenili smo se, a taj nepoznati vojnik mi je govorio: 'Vozi, vozi” ... Čujem da govori: ‘Izdrži, Samko’.

U međuvremenu je Samko podlegao, a taj vojnik mu je skinuo lančić s vrata”, prisjetio se svjedok.

Nakon što su stigli u Suhodol i iznijeli preminulog vojnika, prema iskazu svjedoka Hakete, pojavio se džip iz kojeg je izašao proćelav plav čovjek u maskirnoj uniformi, naoružan pištoljem, za kojeg je poslije saznao da se radilo o Nihadu Bojadžiću, te da je on bio “Zukin zamjenik”.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj ove godine, kada je planirano da kao svjedok Tužilaštva iskaz da Bakir Alispahić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH, javio je BIRN - Justice Report.