Suđenje Karadžiću
0

Zaštićeni svjedok optužbe: "Aviobomba podigla krovove kuća u Hrasnici"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Zaštićeni svjedok optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je u srijedu da je od projektila koji je 7. aprila 1995. godine pao u naselje Hrasnica potpuno uništena jedna kuća, dok su na 11 drugih bili podignuti krovovi, polomljeni prozori i izvaljeni štokovi.

Svjedok KDZ 133, koji je svjedočio uz zaštitu identiteta i lika, u to vrijeme je bio kriminalistički tehničar u sarajevskoj policiji, te je bio na uviđaju nakon pada ove bombe.

  • U toj velikoj kući koja je pogođena pronašli smo motor višecjevnog raketnog bacača, fragmente te aviobombe i vezivni lim kojim je aviobomba povezana s raketama koje su je nosile, rekao je svjedok, koji je naveo da je projektil pao na dio Hrasnice u kojem se isključivo nalaze porodične kuće.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još deset bosanskohercegovačkih opština, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo mu, između ostalog, na teret stavlja odgovornost za kampanju granatiranja i snajperisanja Sarajeva. Prema navodima optužnice, 7. aprila 1995. godine jedna modifikovana aviobomba je pala na stambeno naselje u Hrasnici, prilikom čega je poginula jedna osoba, a ranjene su tri, dok je dvanaest kuća oštećeno.

Tužilaštvo smatra da je granata ispaljena s Ilidže, iz dijela koji je bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Na skici lica mjesta, koju je sačinio svjedok, a koja je prezentirana u sudnici, označeno je da je projektil doletio iz pravca sjeverozapada, iz rejona Ilidže.

  • Tu liniju napravio sam na osnovu informacija koje mi je dao inspektor, a on je tu informaciju dobio od jednog očevica, koji je vidio let i pad projektila, rekao je svjedok.

U nastavku suđenja, 26. oktobra, KDZ 133 će svjedočiti o još pet incidenata granatiranja u Sarajevu.

Karadžić je na ovom ročištu završio unakrsno ispitivanje svjedoka Bogdana Vidovića, koji je 1994. i 1995. godine takođe radio kao kriminalistički tehničar u sarajevskoj policiji.

  • Preko ovog svjedoka Tužilaštvo je uvrstilo i nekoliko incidenata kojih nema u optužnici i ja sam im na tome zahvalan, jer ću na njima da pokažem šta je muslimanska strana radila da nama namjesti. Nemaju nijedan jedini čist snajperski incident protiv civila, rekao je Karadžić, objašnjavajući Sudskom vijeću zbog čega isuviše detaljno ispituje svjedoka i ne pazi na zadato vrijeme.

On je naveo da su uglovi ulaza metka i smjer ispaljivanja hitaca falsifikovani u izvještajima sarajevske policije, javio je BIRN-Justice Report.