Suđenje Karadžiću
0

Zaštićeni svjedok opisao zločine nad Bošnjacima u Zvorniku 1992.

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Zaštićeni svjedok KDZ-610 opisao je u četvrtak zločine nad Bošnjacima u Zvorniku u proljeće i ljeto 1992. godine u pisanoj izjavi tužilaštvu Haškog tribunala, koja je uvedena u dokaze na suđenju Radovanu Karadžiću.

U sažetku te izjave, koju je pročitalo Tužilaštvo u sudnici, navedeno je da je KDZ-610 posvjedočio da su “Srbi i JNA napali muslimane u Zvorniku 8. aprila 1992.”, a potom ih pritvarali i ubijali na više lokacija u gradu i okolini.

Svjedok je potvrdio da su “masovna ubistva muslimana” počinjena u osnovnoj školi u Drinjači i Gerinoj klaonici.

Bošnjaci su, kako je izjavio svjedok, bili zatočeni i zlostavljani u fabrici “Alhos” i u Domu kulture u Čelopeku.

Ti i drugi zločini nad zvorničkim Bošnjacima Karadžiću se stavljaju na teret u okviru tačaka optužnice za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH radi njihovog trajnog i nasilnog uklanjanja s teritorija koje je vodstvo bosanskih Srba vidjelo kao srpske.

Cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem je učestvovala i vlast tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, bio je, po optužnici, formiranje jedinstvene srpske države.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, optužen je i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Milošević je umro 2006. godine, prije izricanja presude u Haškom tribunalu.

Iz Karadžićevog kratkog unakrsnog ispitivanja, koje je većim dijelom bilo nedostupno javnosti zbog zaštite identiteta svjedoka, proizašlo je da je KDZ-610 srpske nacionalnosti.

“Da li ste imali neprijateljska osjećanja prema muslimanima i Hrvatima? Da li ste imali namjeru da se muslimani istrijebe, protjeraju, pobiju”, pitao je optuženi.

Svjedok je negativno odgovorio. Na pitanje Karadžića da li zna da su u Zvorniku prije sukoba djelovale “muslimanske paravojske” poput “Zelenih beretki, Patriotske lige, Džamijskih golubova i Crnih labudova”, svjedok je uzvratio: “Toga – paravojnih formacija muslimana – u Zvorniku nije bilo.”

Svjedok je, međutim, potvrdio da su se i Bošnjaci naoružavali. KDZ-610 negirao je i tvrdnju optuženog da su prije napada 8. aprila 1992. “muslimani preuzeli kontrolu nad Zvornikom”.

Kao tačnu, prihvatio je Karadžićevu sugestiju da su srpske paravojne formacije, poslije zauzimanja Zvornika, “vladale i bile Bog i batina” u gradu.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno 10. aprila, javio je BIRN.