BiH
1

Zaštićeni svjedok iza zatvorenih vrata svjedočio protiv Mladića

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Nastavak suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nastavljeno je u utorak iskazom zaštićenog svjedoka Tužilaštva ali iza zatvorenih vrata.

Zatvorene sjednice najviši su nivo zaštite identiteta svjedoka pred Međunarodnim sudom u Haagu. Nikakvi detalji o svjedoku i temi njegovog svjedočenja nisu dostupni javnosti, a po ranijoj najavi Tužilaštva, on je trebalo da svjedoči pod pseudonimom RM-333. RM-333 je 60. svjedok Optužbe od početka izvođenja dokaza protiv Mladića u julu prošle godine.

U toku je izvođenje dokaza o navodima optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS), pod komandom generala Mladića, od 1992. do 1995. godine granatiranjem i snajperisanjem terorisala civile u Sarajevu i proganjala Bošnjake i Hrvate širom BiH.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 16. januara, kada bi pred sudije trebalo ponovo da izađe Munira Selmanović, koja je na ročištu održanom u ponedjeljak posvjedočila da su srpske snage u jesen 1992. ubile više do 40 Bošnjaka iz sela Novoseoci kod Sokoca, među kojima su bili njen muž i 18-godišnji sin, javlja BIRN Justice Report.