Suđenje Edinu Džeki
0

Zaštićeni svjedok govorio o ubistvima u selu Trusina

Klix.ba
Edin Džeko
Edin Džeko
Dajući iskaz o napadu na selo Trusina kod Konjica izvedenom 16. aprila 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Edin Džeko pucao u postrojene zarobljenike te da je ubio muškarca u kući.

Odbrana je tokom ispitivanja postavljala pitanja koja se tiču kredibiliteta zaštićenog svjedoka J-4, te ukazivala na razlike u njegovim izjavama iz istrage.

Ovaj svjedok, koji je bio pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), naveo je da je u zaseoku Gaj kod starijeg muškarca vidio rijetku vrstu pištolja.

Prema svjedoku, otišli su u kuću i muškarac mu je dao municiju za pištolj. Ubrzo potom, kako je dodao, u kuću je ušao Džeko i uzeo pištolj da pogleda.

“Naslonio mu je pištolj na sljepočnicu i opalio”, kazao je svjedok.

Svjedok je rekao da se vratio u zaselak Gaj, gdje su uza zid kuće bili postrojeni zarobljenici. Kako je kazao, vidio je Džeku i Rasemu Handanović zvanu Zolja da pucaju.

Potom je, kako je ispričao, Handanović prišla strijeljanima “i svakom metak u čelo ispalila”. Handanović je priznala krivicu za učešće u strijeljanju i osuđena je na pet i po godina zatvora.

Džeko, bivši vojnik odreda “Zulfikar”, optužen je za učešće u strijeljanju tri civila i tri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Trusina. On je tokom napada na selo, smatra Tužilaštvo, ubio dvije starice i jednog starca hrvatske nacionalnosti.

Na teret mu je stavljen i zločin nad Hrvatima u Jablanici počinjen u drugoj polovini 1993. godine.

Braniteljica Vasvija Vidović je iznijela tvrdnju da svjedok nije siguran da je Džeko sudjelovao u strijeljanju.

“Mislim da jeste... Sada sam siguran”, odgovorio je on.

Potom je pročitala dio izjave od 16. januara 2012., kada je svjedok naveo da je u ranijoj izjavi rekao da je Džeko pucao u postrojene zarobljenike, ali da je poslije mnogo razmišljao i da želi izjaviti da Džeko nije bio u zaseoku Gaj.

U toj izjavi svjedok je, kako je pročitala Vidović, obrazložio da je od drugih, ubrzo poslije strijeljanja, čuo da je Džeko odvezao dvojicu ranjenih suboraca prije nego će biti strijeljanje.

“Jeste različito. Stalno se razmišlja i priča. Sjetio sam se da je bio u kući i da je ubio čovjeka”, naveo je svjedok.

Teza Odbrane je, kako je rekla Vidović, da je upravo ovaj svjedok ubio muškarca u kući.

Ona je također postavljala pitanja koja se tiču kredibiliteta svjedoka, te se pozvala na njegove dvije izjave iz istrage date Tužilaštvu BiH. U izjavama je navedeno da je svjedok, kako bi dao iskaz u potpunosti, tražio imunitet zbog sudjelovanja u napadu na selo Trusina.

“Nisam tražio imunitet od krivičnog gonjenja. Tražio sam da budem zaštićeni svjedok, to sam smatrao imunitetom”, obrazložio je J-4, koji je svjedočio iz posebne prostorije, uz izmjenu glasa i lika.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. mart, kada je planirano saslušanje novog zaštićenog svjedoka, prenosi BIRN Justice Report.