Odbrana protiv svjedoka Tužilaštva
5

Zaštićena svjedokinja izjavila da ju je Vlahović silovao

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Trećeg dana iznošenja završne riječi, odbrana Veselina Vlahovića Batka, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, analizirala je tačke optužnice za koje smatra da ih Tužilaštvo nije uspjelo dokazati.

Branilac Radivoje Lazarević na današnjem ročištu fokusirao se na 11 od 66 tačaka optužnice. Jedna od njih je odvođenje Zlatka Salčina u maju 1992. godine, koji je ubijen na nepoznatoj lokaciji, a što se optuženom stavlja na teret. “Svjedok Esad Čoho je kazao kako su ‘Beli orlovi’ odveli Salčina iz stana, dok je svjedok S-37 rekao kako su ga odveli Vlahović, izvjesni Miro Glavonjić i Krompir”, kazao je Lazarević.

On je dodao kako je Odbrana htjela predložiti za svjedoka Jasnu Salčin, suprugu ubijenog, ali da je Sud to odbio kao “nepotreban” dokaz. “Njegova supruga je u izjavi datoj SIPA-i rekla da je tačno da je u maju 1992. godine Zlatko odveden, ali da optuženi s tim nema ništa”, objasnio je branilac.

On je kazao kako je tužilac četiri tačke optužnice temeljio na iskazima zaštićenih svjedoka koji nisu potkrijepljeni drugim dokazima, te da se na taj način osuđujuća presuda ne može temeljiti. Jedan od takvih svjedoka je, kako je ustvrdio branilac, zaštićeni svjedok S-28, koji je govorio o ubistvu Tahira Jahića.

S-28 je, kako je rekao Lazarević, posvjedočio da je u julu, a ne u avgustu 1992. godine, kako je navedeno u optužnici, vidio trojicu, među kojima je bio i optuženi, kako vode Jahića, te da je čuo pucanj, a zatim mrtvog Jahića. “Ovaj svjedok je na pitanje da li je optuženi ubio Jahića, odgovorio da je jedan od njih trojice to uradio”, dodao je Lazarević.

Branilac je ustvrdio da Tužilaštvo temelji na principu “rekla-kazala” i tačku optužnice koja Vlahovića tereti za ubistvo Husnije Ćerimagića i Gorana Ćengića. “Svi svjedoci su ispričali da su čuli za ovaj događaj od komšija”, naveo je Lazarević. Kada je riječ o silovanju svjedokinje S-4, Lazarević je rekao kako je S-4 izjavila da ju je silovao Vlahović i da je to ispričala Mirjani Musić, koju “Odbrana smatra kvalitetnim svjedokom”.

“Kada se Mirjana Musić pojavila na sudu, kazala je da zna da je S-4 silovana, ali da joj nije rekla da je to optuženi uradio”, istakao je Lazarević. Završna riječ odbrane nastavit će se sljedeće sedmice, javlja BIRN.