Suđenje u predmetu Memić i drugi
0

Zaštićena svjedokinja govorila o ubistvima u Trusinama

FENA
Na suđenju šestorici nekadašnjih vojnika Armije BiH (ABiH), zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su joj u selu Trusina kod Konjica ubijeni sin i suprug, javio je BIRN-Justice Report.

Svjedočeći pod pseudonimom S, ona je ispričala da je u jutarnjima satima 16. aprila 1993. u selu čula žestoku pucnjavu.

Ubrzo je, kako je kazala, njenoj kući došao Ivan Drljo i obavijestio je kako mu je rečeno da neki ljudi moraju sa njim poći, među kojima je i njen sin.

“Samo su još Željka Blaževića našli, te su njih trojica krenuli. Moj sin je tužno gledao prema nama. Ubijen je u zaseoku Gaj”, ispričala je svjedokinja S, koja je svjedočila iz posebne prostorije.

Ona je dodala da su potom u njenu kuću upali nepoznati vojnici koji su tražili zlato i novac, a onda ih istjerali. Ispričala je da su vojnici njoj i nekolicini komšija naredili kuda da idu selom i da je, dok su išli, jedan od vojnika ubio Antu Drlju.

“On je bio mrtav, a supruga Kata je plakala. Neko govori: ‘Dokrajči ih!’ I još je neko pucao”, prisjetila se svjedokinja i kazala da je nakon toga vidjela i svog supruga mrtvog.

Kako je rekla, vojnici su žene i djecu potom zatvorili u jednu kuću, dodavši kako je ona Trusinu napustila dan poslije napada.

Za napad na selo Trusina, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima ABiH.

Prema optužnici, Ališpago je bio komandant odreda “Zulfikar”, Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici ovog odreda, a Hakalović vojnik brigade “Neretvica”.

Nakon saslušanja svjedokinje, branilac Kadrija Kolić je tražio puštanje iz pritvora njegovog klijenta Hakalovića, te “povlačenje optužnice”.

Tužiteljica Vesna Budimir je navela da će se Tužilaštvo o ovome izjasniti nakon “saslušanja zaštićenog svjedoka E”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. oktobar, kada bi trebao biti saslušan zaštićeni svjedok E.