BiH
0

Zasjedalo Apelaciono vijeće u predmetu protiv Radisava Ljubinca

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine održalo je danas u Sarajevu sjednicu u predmetu protiv Radisava Ljubinca, kojem je 8. marta izrečena prvostepena presuda za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i on je osuđen na kaznu zatvora od deset godina.

Prvostepenom presudom Ljubinac je oglašen krivim za tri od šest tačaka optužnice koju je podiglo tužiteljstvo.

U presudi je navedeno da je Ljubinac 3. i 4. augusta 1992. učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz Mjesne zajednice Seljani u logor koji se nalazio u Srednjoškolskom centru "Veljko Vlahović“ u Rogatici te da je 5. augusta, po razdvajanju muškaraca, učestvovao u prisilnom preseljenju žena i djece iz logora koji se nalazio u tom centru na Hrešu, općina Stari Grad Sarajevo.

Također je od kraja juna do oktobra 1992. više puta tukao četiri civila zatvorena u logoru “Rasadnik” kod Rogatice.

Proglašen je krivim i za odvođenje 27 civila iz Rogatice u selo Duljevac, gdje su tokom napada na kotu Jačen korišteni kao živi štit ispred srpskih vojnika i nakon akcije strijeljani, ali su to preživjele tri osobe.

Prvostepeno vijeće je Ljubinca oslobodilo krivice za: odvođenje jedne osobe, kojoj se do danas gubi trag, iz sela Seljani u maju 1992.; odgovornosti za učešće u odvođenju i strijeljanju 15 civila iz mjesta Seljani u augustu 1992., čija tijela su 2004. pronađena u masovnoj grobnici blizu kuće optuženog; i za dio optužnice da je s izvjesnim Macolom 28. jula 1992. odveo jednu osobu iz SŠC “Veljko Vlahović” u nepoznatom pravcu, nakon čega se toj osobi gubi svaki trag.

Odbrana optuženog i Tužilaštvo BiH su uložili žalbe na presudu iz svih žalbenih osnova.

Državno tužiteljstvo smatra da je u izrečenoj prvostepenoj presudi “nepotpuno utvrđeno činjenično stanje” te da optuženog treba oglasiti krivim i za tačke optužbe za koje je oslobođen i izreći mu kaznu veću od izrečene u prvostepenoj presudi. Predložilo je da se žalba odbrane odbije kao neosnovana.

Odbrana smatra da je u prvostepenoj presudi pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje; da je optuženi suđen po zakonu koji nije važio u vrijeme izvršenja djela i da je izrečena kazna enormno visoka. Od Apelacionog vijeća je zatražila da žalbu tužiteljstva odbije u cijelosti.

U skladu s utvrđenom procedurom, odluka Apelacionog vijeća u vezi s ovim predmetom bit će naknadno donesena i saopćena.