MVP BiH
0

Zasad nije potrebna evakuacija bh. državljana iz Japana

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poduzima aktivnosti u vezi sa situacijom u Japanu koje se prvenstveno odnose na pružanje konzularne zaštite bosanskohercegovačkim državljanima u ovoj zemlji, saopćeno je danas.

Zasad nema potrebe da se organizuje evakuacija državljana Bosne i Hercegovine iz Japana, ocijenilo je Ministarsvo na osnovu svih dosadašnjih informacija i kontakata s nadležnim institucijama Japana, zemalja Evropske unije i regiona.

Ipak se vrše pripreme za slučaj da se situacija pogorša i ukaže potreba za evakuacijom naših državljana, saopćeno je također iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

To ministarstvo ujedno demantuje informacije objavljene u pojedinim medijima a vezane su za njegovu komunikaciju s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Japanu.

Ambasadoru Peri Matiću su pismeno dostavljene zatražene instrukcije za 24 sata, a ministar i njegovi pomoćnici obavili su brojne telefonske razgovore s ambasadorom i precizno mu dali smjernice za rad u aktuelnoj situaciji, navode iz Ministarstva.