BiH
7

Zarobljeni dva dana: Bh. planinari helikopterom evakuisani s crnogorske planine Komovi

Piše: M. N.
Šestero planinara, od kojih je troje iz BiH, koji su dva dana bili zarobljeni na crnogorskoj planini Komovi nakon što ih je zatekla snježna oluja, evakuirani su danas helikopterom Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Bh. planirani se osjećaju dobro i trenutno su na putu ka Bijeljini.

Na visoravni Štavna 7. marta su ostali zarobljeni Nedeljko Stevanović, Denis Ivanović i Ljiljan Maksimović iz Bijeljine, koji su članovi Planinarsko-ekološkog društva Majevica.

"To su iskusni planinari, nisu avanturisti. Oni su mogli tu ostati još deset dana i bez hrane i preživjeli bi jer su spremni za sve situacije. Svi imaju veliko iskustvo, a Nedeljko se čak penjao i na Olimp", rekao je za Klix.ba Nebojša Zorić, predsjednik Planinarsko-ekološkog društva Majevica.

Vremenski uvjeti bili su nepredvidivi. Velike količine snijega pale su u kratkom vremenu i spriječile naum naših planinara da ostanu na crnogorskoj planini do četvrtka. Uspjeli su doći do mještana na katunu Štavna (na 1.800 metara) koji je pozvao Direktorat za vanredne situacije Crne Gore. Kod njega je bilo svih šest planinara, dok se ekipe službe spašavanja nisu uspjele probiti do njih. Čekali su dva dana jer vremenski uvijeti nisu dozvoljavali uspon na planinu. Vikendica je bila "opkoljena" snijegom kojeg je napadalo čak tri metra, tako da je izlazak iz kuće bio nemoguć. Imali su struju, ali ne i vodu.

"Dobro smo. Evakuisani smo u Andrijevicu i krenuli smo za Bijeljinu. Svi smo dobro i sve je proteklo u najboljem redu", rekao je kratko za Klix.ba Ljiljan Maksimović koji je bio među planinarima.

Osim planinara iz BiH tu su bili i Gordana Janković, Dragana Jovanović i Dragan Pavlović iz Srbije, koji su također iskusni planinari i svi se osjećaju dobro.