Aida Čikić
0

Zar Karadžić nije mogao biti uhapšen mnogo ranije?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslanica Stranke za BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Aida Čikić negodovala je na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu što se parlamentarna Komisija za informiranje nije odmah na početku ovog zasijedanja obratila javnosti povodom hapšenja Radovana Karadžića, najtraženijeg haškog bjegunca odgovornog za zločine počinjene u protekom ratu u Bosni i Hercegovini.

Aida Čikić je nakon toga izrazila stav Kluba Stranke za BiH u Predstavničkom domu i uime tog kluba izrazila zadovoljstvo zbog Karadžićevog hapšenja.

To je svojevrsna satisfakcija porodicama žrtava koje punih 13 godina čekaju ispunjenje pravde, napomenula je.

"Međutim, ne možemo ne osvrnuti se na samu trivijalnost čina hapšenja ovog dugogodišnjeg bjegunca. Naime, prema jutrošnjim inforamcijama, Karadžić je još u petak uhapšen u autobusu na liniji Novi Beograd - Batajnica. Koje li ironije, ako se sjetimo brojnih, nažalost, neuspjelih spektakularnih pokušaja hapšenja ovog zlikovca od najrespektabilnijih svjetskih i evropskih mirovnih i policijskih snaga!. Dakle, sam, nimalo atraktivan čin hapšenja u autobusu gradskog prijevoza, neodoljivo podsjeća na privođenja kakvog sitnog lopova, a nikako na hapšenje najtraženijeg ratnog zločinca današnjice. Želimo istači zaključak koji nam se nameće: zar se Karadžićevo privođenje pravdi nije moglo desiti mnogo, mnogo ranije?! Još onda kad su ratne rane bile svježe i kad bi porodice žrtava čvršće vjerovale u dostižnost pravde.“, izjavila je Aida Čikić.

Prema njenim riječima, ovakvo hapšenje nažalost samo nam nameće otužnu spoznaju da je na ovim prostorima i ovako značajno pitanje svedeno na stvar političkog trenutka i trgovine.