Društvo za ugrožene narode
0

Zaprepaštenje uništavanjem ličnih predmeta Srebreničana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Društvo za ugrožene narode je sa zaprepaštenjem i gnušanjem primilo vijest da je Međunarodni krivični tribunal u Den Haagu uništio dokazni materijal iz masovnih grobnica ubijenih Srebreničana, saopćeno je danas iz Društva.

"Nepovratno uništenje osobnih predmeta koji su pronađeni u toku ekshumacija u masovnim grobnicama je užasan skandal“, kazao je danas u Goettingenu Tilman Zuelch, predsjednik Društva za ugrožene narode - Internacional.

"Uništenjem ličnih karata, fotografija, satova i odjeće ubijenih Srebreničana, njihovim majkama, sestrama, kćerkama i rodbini koji su dugi niz godina čekali na istinu o njihovoj sudbini ovim je po drugi put učinjena velika nepravda i zadat veliki bol.

Da se neko usudio da uništi dokaze iz frankfurtskog procesa za Auschwitz, to bi prouzrokovalo buru protesta širom svijeta. Mi sada želimo pozvati na veliku buru protesta uime preživjelih žena i djece Srebrenice“, izjavili su Tilman Zuelch i Sharon Silber uime američke organizacije Jews Against Genocide (Jevreji protiv genocida).

Brojne jevrejske organizacije i istaknute ličnosti, među njima Simon Wiesenthal, Marek Edelmann, Ernst Tugendhat, Roy Gutman, Susan Sontag, Alain Finkielkraut, Andre Glucksmann, Bernard Levi, Milan Stern, Marcel Ophuels i Daniel Cohn-Bendit, podigle su svoj glas zbog zločina nad bosanskim muslimanima i naglasile da egzekucija najmanje 8.373 dječaka i muškaraca u Srebrenici podsjeća na zločine u nacističkoj Njemačkoj.

Glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz protekle sedmice za vrijeme posjete Bosni i Hercegovini priznao je da je oko 1.000 predmeta ubijenih Srebreničana pronađenih u masovnim grobnicama fotografirano za arhiv a potom uništeno.

"U halama bivše fabrike akumulatora u Potočarima koje danas pripadaju kompleksu Memorijalnog centra, a u kojima je do jula 1995. godine bila baza holandskog bataljona, u pripremi je muzej u kojem će biti izloženi svi pronađeni dokumenti i predmeti ubijenih Srebreničana.

Nažalost, porodice žrtava čiji su pronađeni predmeti uništeni u Den Haagu neće imati mogućnost da ih izlože u ovom muzeju“, kazala je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Društvo za ugrožene narode bila je prva organizacija koja je još 1992. godine zločine nad Bošnjacima nazvala genocidom i tražila međunarodnu intervenciju za zaustavljanje genocida i agresije na BiH.