BiH
34

Zaprašivanje protiv komaraca izvršeno u TK i Posavskom kantonu, KS nije odgovorio na ponudu FUCZ

Piše: M. N.
Jezero Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jezero Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Toplo i vlažno vrijeme svake godine pogoduju najezdi komaraca zbog koje veliki broj građana i turista u pojedinim dijelovima BiH ima problema. Federalna uprava civilne zaštite poslala je obavijest svim kantonima u FBiH da posjeduje potrebno sredstvo i vozilo za zaprašivanje, ali njihove usluge zatražili su samo Tuzlanski i Posavski kanton.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) dobila je od Zavoda za javno zdravstvo FBiH 1.826 litara insekticidnog sredstva Neopitroid premium koje se koristi za zaprašivanje, a koje je ostalo od akcije provođenja adulcidnog tretmana komaraca za vrijeme poplava tokom 2014. godine.

"Federalna uprava civilne zaštite uputila je organizacijski akt od 2.10.2015. godine svim Zavodima za javno zdravstvo kantona u Federaciji BiH kojim od njih traži dostavljanje Plana za provođenje DDD mjera za proljeće 2016. godine. Na navedeni akt su odgovorili Kantonalni zavodi za javno zdravstvo Posavskog i Tuzlanskog kantona, dok ostali kantoni nisu izrazili potrebu za provođenje mjera dezinsekcije na svom području. Zavodi za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona i Kantona Sarajevo nisu odgovorili na upućeni akt", rekla nam je Majda Kovač, viša stručna saradnica za odnose s javnošću FUCZ.

U periodu od februara do aprila ove godine pripadnici FUCZ ponovo su putem telefona i e-maila kontaktirali kantonalne zavode tražeći ponovo da se izjasne o planu provođenja dezinsekcije na njihovom kantonu, ali iz ostalih kantona nije bilo odgovora.

Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao prim.dr. Blaško Topalović, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, zaprašivanje je na području TK vršeno od 7. do 9. juna. Zavod TK je tražio 260 litara Neopitroid premiuma. Dezinskeciju su uradili pripadnici FUCZ uz nadzor stručnog osoblja Zavoda za javno zdravstvo TK te pomoć Kantonalne uprave CZ TK i općinskih uprava CZ.

"Zaprašivanje je 7. juna izvršeno na području općine Gradačac, na lokacijama jezera Hazna i Vidara, općine Srebrenik do Šićkog Broda. Sljedeći dan izvršena je dezinsekcija na području Kalesije, Živinica, Doboj-Istoka, Gračanice. Lukavca i jezera Modrac i posljednji dan na području općine Teočak i jezera Sniježnica. Ovo ne znači da neće biti komaraca, ali će ih biti znatno manje", rekao je Topalovoć za Klix.ba.

Dezinsekcija na području Posavskog kantona urađena je od 23. maja do 2. juna.

"S obzirom na to da je Sarajevo glavni grad sa velikim brojem stanovnika i turista, Federalna uprava civilne zaštite je aktom od 14.6.2016. godine uputila prijedlog za provođenje mjera dezinsekcije na području Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, da zbog vremenskih uslova koji pogoduju razvoju komaraca, a u svrhu prevencije od zaraznih bolesti, stavlja na raspolaganje svoje ljudske i materijalne resurse", istakla je Kovač.

Odgovora još nije bilo. Hrvatski mediji krajem prošlog mjeseca su pisali o pojavi tigrastih komaraca uz rijeku Savu te da se šire na području BiH. Ovi komarci mogu prenijeti opasnu groznicu Zapadnog Nila koja rezultira i smrtnim ishodom. Vremenske prilike pogoduju razvoju komaraca pogotovo uz riječna područja i mjesta gdje nije pokošeno. Kada je u pitanju glavni grad BiH, glavno leglo je kod rijeke Miljacke čije korito od mosta Dolac Malta nije očišćeno godinama.