BiH
62

Zapostavljena krema bh. društva: 73 studenata dobilo nagradu od 1.500 KM

Piše: I. P.
Damir Mašić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je održana ceremonija dodjele nagrada za 73 najbolja studenta javnih univerziteta Federacije BiH, a u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Među nagrađenim studentima je i Igor Šimić, student Sveučilišta u Mostaru, koji je jedan od 11 predstavnika mostarske visokoškolske ustanove.

"Ova nagrada za mene predstavlja mali plus u mojoj biografiji i nadam se da će doprinijeti u potrazi za mojim budućim zaposlenjem. Također, novčani iznos koji ću dobiti pomoći će mi u ovim teškim vremenima. Studiram strojarstvo i u idućih pola godine trebao bih završiti studije, a posao ću pokušati naći u Bosni i Hercegovini. Ako ga ne nađem ovdje nažalost morat ću ići vani, ali i pored loše situacje vjerujem da se i u BiH može naći nešto konkretno", rekao je Šimić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić rekao je da nema sumnje da 73 studenata predstavljaju kremu bh. društva.

"Meni i uposlenicima federalnog Ministarstva obrazovanja izuzetna je čast što smo u prilici posvetiti ovaj dan najboljim studentima na javnim univerzitetima Federacije Bosne i Hercegovine. Ovi studenti su danas ovdje kako bismo im odali počast i priznanje uz skromnu novčanu nagradu od 1.500 konvertibilnih maraka", rekao je Mašić.

Studenti dolaze sa šest javnih Univerziteta i 73 njihova fakulteta, tako su oni zapravo predstavnici svojih visokoškolskih ustanova.

"Mi želimo pokazati da se koliko-toliko rad i trud koji mladi ljudi pokazuju na neki način ipak vrednuje, a to s druge strane vjerovatno nije dovoljno", rekao je Mašić dodavši da postoje programi koji studentima u ovim teškim vremenima otvaraju vrata zaposlenja, ali da se i tu nailazi na probleme.

"Postoji više načina saradnje kompanija sa visokoškolskim ustanovama. Mi imamo ponude visokorazvijenih softverskih firmi da na elektrotehničkom fakultetu privatni sektor i ministarstva omjerom 50:50 stipendiraju najbolje studente sa odsjeka informatike. To je ipak na čekanju zbog nepostojanja ministra u Kantonu Sarajevo. Mi ćemo podržavati takve programe i ukoliko bude spremnosti na univerzitetima mi ćemo osigurati sredstva", rekao je Mašić koji je podsjetio da je ove godine putem Federalnog zavoda za zapošljavanje priliku za obavljanje pripravničkog staža dobilo nekoliko hiljada mladih ljudi.

"Ali opet – to nije dovoljno i takvih programa mora biti puno više", zaključio je ministar Mašić, koji je iskoristio priliku da podsjeti na poteškoće u obrazovnom sistemu Federacije BiH, zbog nepostojanja bolje koordinacije i neusaglašenosti programa od kantona do kantona.