BiH
7

Zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova tvrdio da je Srebrenica namještaljka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine zahtijeva od Ministarstva vanjskih poslova BiH da se Gordan Milinić, zaposlenik tog ministarstva, bez ikavog odgađanja razriješi dužnosti.

Predsjedništvo Stranke dijaspore BiH reagiralo je povodom, kako navode, šoua Gordana Milinića, bivšeg ambasadora BiH u Moskvi i aktuelnog zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu, u haškoj sudnici, tokom kojeg je, uz omalovažavanje žrtava, osporavao genocid u Srebrenici u odbrani Radovana Karadžića.

"Gordan Milinić je sramota i bruka države Bosne i Hercegovine jer je insinuacijama i lažima izrečenim prilikom svjedočenja duboko povrijedio integritet žrtava rata i njihovih porodica", navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH.

Haški tribunal je, kako dodaju, zloupotrijebljen da bi se revidirale historijske fakte.

"Kao takav ne zaslužuje povjerenje građana koje predstavlja te s obzirom na važnost funkcije koju obavlja i tražimo njegovu trenutnu smjenu", navode iz Stranke dijaspore BiH.

Podsjećaju da je Gordan Milinić izjavio jučer na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu da je "Srebrenica jedna velika namještaljka" i "podvala", zato što je većina od "nekoliko hiljada Muslimana" u julu 1995. poginula u borbi pri pokušaju proboja šumom ka Tuzli.

"Rekao je da je možda strijeljano nešto malo, odnosno nekoliko stotina Muslimana, i da su to učinili neki glupi Srbi. Ja i dalje ne vjerujem u to ubijanje - to je bila velika muslimanska propaganda", kazao je Milinić, koji je negirao i da je VRS prisilno premjestio hiljade žena, djece i staraca iz Srebrenice - navodi se u saopećnju Stranke dijaspore BiH.