BiH
0

Zaposlenici u KS-u nezadovoljni, najavljuju radikalne mjere

FENA
Saudin Sivro
Saudin Sivro
Predstavnici četiriju sindikata koji zastupaju interese zaposlenika u obrazovanju, organima uprave i policiji u Kantonu Sarajevo (KS) ukazuju na loš odnos izvršne i zakonodavne vlasti KS-a prema radnicima koji rade u javnim ustanovama, te najavljuju radikalne mjere u vezi s tim.

Svjesni su, kažu, da svi u ovoj državi podjednako moraju snositi teret krize i spremni su s nosiocima vlasti razgovarati o tome koliko kod nas uistinu vrijedi rad, ali i ističu da za svoj rad moraju biti adekvatno plaćeni.

Na pres-konferenciji, tim povodom u zgradi Sindikata BiH, precizirano je da "dosad nisu isplaćene plaće za novembar, za zaposlenike koji su je pošteno zaradili u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju i organima uprave KS-a".

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro najavio je da će, u skladu s aktima po kojima rade, sredinom januara krenuti u mirne proteste i generalni štrajk, ako im dotad ne budu isplaćene plaće za novembar i decembar ove godine.

"Ono što će se dešavati u narednom periodu neće biti odgovornost radnika u obrazovanju i sindikata koji budu u toj priči, nego isključivo onih koji su na vlasti, kako u Kantonu tako u na višim nivoima", kazao je Sivro.

Kaže da bi mogao biti upitan kraj školske 2013./2014. godine prvenstveno zbog toga što, kako kaže, neće biti, eksterne mature.

"Eksterna matura je zakonska obaveza i ako je ne bude znači da nema upisa u srednje škole. Zaposlenici u svim školama proveli su eksternu maturu za prošlu školsku godinu i nisu plaćeni za taj posao. Mi više nećemo raditi džaba, jer niko od nosilaca vlasti u onom, kantonu ne radi džaba", kaže Sivro.

Predsjednik Koordinacije sindikalnih organizacija organa uprave KS-a Adil Aljić izrazio je ogorčenje zato što su nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u KS-u „neodgovornim postupcima i kršenjem pojedinih zakonskih odredbi doveli uposlenike u organima uprave, sudske vlasti i ustanovama u KS-u u situaciju da plaću za novembar još nismo primili i da je, nažalost, nećemo ni primiti u decembru, kao ni razliku za posljednja tri mjeseca 2012. koji je prema sporazumu trebalo da bude isplaćen do 31. decembra ove godine“.

"Ako ovaj saziv Vlade nema viziju i strategiju razvoja, a pokazalo se da nema, ima moralno pravo da podnesu ostavke, da dođu oni koji znaju i umiju da vode ovaj narod, stabiliziraju budžet i ovu državu usmjere prema prosperitetu i razvoju", kazao je.

Nedžib Đozo iz Sindikata policije KS-a kaže da su uposlenici iz te oblasti primili plaću za novembar, ali će "uvijek biti na strani svih građana, odnosno članova sindikata, ljudi koji se bore za svoja prava".

"Oni su to zaradili i to moraju dobiti. Mi smo s njima", poručio je.

Sudionici današnje pres-konferencije svjesni su da je za njihovo stanje osim sadašnjeg odgovoran i raniji saziv vlade, a poručuju da za plaću koju pošteno zarade isto tako moraju da budu i plaćeni.

"Mi učimo djecu da godina ima 12 mjeseci, a oni nama tvrde da godina ima deset mjeseci jer nam uplaćuju deset plaća u jednoj godini", kazao je predsjednik Sindikata srednjeg, visokog obrazovanja KS-a Faruk Bešlić.