Projekat vrijedan milion KM
0

Započet projekat "Lokalizacija Evropske unije"

Sarajevo-x.com
Uz prisustvo brojnih medija i zvanica u Sarajevu je danas obilježen početak projekta Lokalizacija Evropske unije, koji za cilj ima aktivnije uključivanje lokalnih zajednica u proces evropskih integracija. Holandska organizacija za razvoj (SNV) je pokrenula ovaj projekt u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije (DEI), kao ključnom institucijom koja koordinira rad institucija u BiH u procesu integracija. Ukupna vrijednost projekta je oko milion eura.

"Projekt Lokalizacija EU sastoji se od četiri komponente, a trajat će ukupno tri godine. Prva komponenta je „trening program za općine, baziran na lokalnom razvoju prema standardima EU“. Cilj ove komponente jeste da izgradi i ojača kapacitete općina vezano za proces evropskih integracija u BiH i da osposobi općine da se na najbolji mogući način pripreme za sve obaveze koje ih očekuju“ objasnila je u svojoj izjavi Šemsa Alić, direktorica SNV BiH, te dodala da će ukupno četrdeset općina Bosne i Hercegovine učestvovati u projektu, a neke od njih su Općina Centar Sarajevo, Banja Luka, Grad Mostar, Novi Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Travnik, Široki Brijeg, Trebinje, Vlasenica i druge.

U svom obraćanju medijima, Nedjeljko Masleša, pomoćnik direktorice DEI kazao je da: "Iako se često proces pristupanja BiH u Evropsku uniju razumije kao proces u kojem ključnu ulogu isključivo imaju državni i entitetski nivoi vlasti, stajalište Direkcije je, da su jedinice lokalne samouprave jedan od ključnih nosilaca procesa evropskih integracija, koji treba biti ravnopravni partner sa svim ostalim akterima ovog procesa. Od izuzetnog je značaja da opštine i gradovi počnu sa pripremama za proces integracije u evropsku porodicu zajedno sa svim ostalim nivoima vlasti i postanu aktivan akter u procesu evropskih integracija. Stoga je i jedan od ciljeva ovog projekta da opštine i gradovi ne ostanu na margini procesa evropskih integracija nego da se razviju u ključne aktere na evropskom putu BiH i doprinesu ubrzanju procesa evropskih integracija zemlje.“

Ovom prilikom najavljene su i ostale tri komponente projekta Lokalizacija EU, riječ je o treningu za bh. medije, potom e-learning platformi namjenjenoj službenicima na svim nivoima vlasti, te seminaru o strateškom planiranju u okviru evropskih integracija namjenjenom službenicima državnih institucija. Nakon obraćanja medijima, SNV, DEI i načelnici općina potpisali su Ugovor o Partnerstvu.