BiH
0

Započela treća faza obnove Vijećnice

FENA
Ministar kulture i sporta i dopremijer FBiH Gavrilo Grahovac, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i generalni direktor GP "Bosna" Uglješa Kisić obišli su danas gradilište Vijećnice.

Vijećnica je tokom ratnih dešavanja pretrpjela veliku materijalnu štetu pa su izvedeni istražni radovi, a potom se pristupilo obnovi u nekoliko faza.

  • Obnova Vijećnice ima četiri faze, prve dvije su završene u kojima je učvršćena konstrukcija, horizontalna i vertikalna, na koju je potrošeno šest miliona maraka. Posao je vodio Zavod za izgradnju Kantona. Glavni finansijeri bili su Republika Austrija, Evropska komisija, kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Za treću fazu ovog projekta bit će utrošeno 4.600.000 KM, što će ukupno iznositi više od 10 miliona KM za eksterijer, a za četvrtu fazu, izradu enterijera odobreno je 7.500.000 eura.

Vijećnica je nacionalni spomenik i obnovu provodi Vlada Federacije putem Ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva kulture. Objekt je u državnom vlasništvu, ali je dat na upotrebu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci. Cilj je da se objekt obnovi u autentičnom izgledu.

-Ministarstvo kulture i sporta se prijavilo da obnovi Vijećnicu, Most u Višegradu, Franjevački samostan u Plehanu, Sabornu crkvu u Mostaru i Ferhadiju u Banjoj Luci. Zajedničkom prijavom Ministarstva kulture FBiH i Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, Ministarstva civilnih poslova BiH započeli su obnovu. U toku je rekonstrukcija Vijećnice i Mosta u Višegradu, rekao je ministar kulture i sporta i dopremijer Vlade FBiH Gavrilo Grahovac.

Izvođač radova je GP "Bosna" i po riječima generalnog direktora Uglješe Kisića u toku je čiščenje i uređenje prostora, podruma koji je već u upotrebi, a dalje aktivnosti su kupola, zamjena stakala te je naglasio da je postavljena skela da se obija fasada. Rekao je da GP "Bosna" ima licencu Federalnog ministarstva za izvođenje radova te da će ova faza trajati 21 mjesec.

Ministar Grahovac istakao je da će potpisivanje ugovora za obnovu Ferhadije, Saborne crkve i samostana Plehan biti upriličeno u ponedjeljak.