UIO BiH
0

Započela kontrola poslovanja Urbanističkog zavoda RS

SRNA
Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH započeli su kontrolu poslovanja Urbanističkog zavoda Republike Srpske od početka 2006. godine, kada je i uveden porez na dodatnu vrijednost, do sada, potvrdio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je za "Nezavisne novine" potvrdio da je nalog za kontrolu Urbanističkog zavoda RS dobijen u svjetlu novih saznanja o kojima se u javnosti ovih dana dosta govori.

U Urbanističkom zavodu kontrolu već više dana sprovode inspektori Poreske uprave RS, što je potvrdila i Mila Štrkić, portparol te institucije.

Ona nije mogla da precizira do kada će inspektori Poreske uprave raditi kontrolu Urbanističkog zavoda RS i kada bi mogli biti prezentovani njeni rezultati.

Kako se sumnja, Jovan Vidović koji ima većinski paket akcija u Urbanističkom zavodu RS je samo u tom preduzeću utajio više od milion KM poreza.

Osim neplaćanja direktnih poreza sumnja se da Vidović nije plaćao porez na dodatnu vrijednost na višemilionske transakcije koje je obavljao između svojih preduzeća.

+Prema informacijama "Nezavisnih novina", Specijalno tužilaštvo RS objedinjuje sve istrage protiv kontroverznog banjalučkog biznismena, te su u toku saslušanja svjedoka i izuzimanje dokumentacije iz institucija RS.

Pored Urbanističkog zavoda, nadležni organi RS istražuju i okolnosti pod kojima je uknjižena imovina nekadašnjeg "Elektroservisa" koji je takođe u većinskom vlasništvu Vidovića.

U MUP-u RS ovom listu je potvrđeno da su vještaci nedvosmisleno dokazali da je dokumentacija na osnovu koje je Vidović došao do vlasništva nad "Elektroservisom" potpuni falsifikat.

"Nezavisne novine" su u decembru 2005. godine objavile da je banjalučko preduzeće "Elektroservis", čiji je većinski vlasnik biznismen Jovo Vidović, 2004. godine u gruntovnicu pod sumnjivim okolnostima uknjižilo vlasništvo nad dvije vojne parcele na Banjalučkom polju ukupne površine 12 481 metar kvadratni.