Akcija UIO BiH
0

Zapljena robe vrijedne 75.000 KM u Sarajevu i na Tržnici Arizona

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli na području Sarajeva razno tekstilno platno ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 50.000 KM. Na području Tržnice Arizona privremeno je oduzeta razna roba tržišne vrijednosti 25.000 KM.

Detaljnim pregledom pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u Bosnu i Hercegovinu u CarinSkoj ispostavi u Sarajevu službenici UIO otkrili su veću količinu robe od one koja je prijavljena za uvozno carinjenje. Radi se o 135 rolni tkanine za presvlačenje namještaja, čija tržišna vrijednost je procjenjena na 50.000 KM. Roba je privremeno oduzeta a protiv odgovornog lica pokrenut je postupak pred nadležnih pravosudnim organima.

Kontrolnim aktivnostima službenika UIO na području Tržnice Arizona u jednom prodajnom objektu pronađena je razna roba stranog porijekla. Radi se o raznim igračkama, upaljačima, novčanicima, hemijskim olovkama i drugoj robi, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 25.000 KM. Za pomenutu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad njom proveden carinski postupak i da su uredno plaćne uvozne dažbine. Roba je privremeno oduzeta a protiv odgovornog lica pokrenut je postupak pred nadležnih pravosudnim organima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.