Uhapšeno sedam osoba
0

Zaplijenjeno 22 kg skunka u akciji policije BiH i Hrvatske

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U koordinisanoj akciji pravosudni i policijski organi BiH i Republike Hrvatske uhapsili su sedam osoba i zaplijenili oko 22 kilograma opojne droge marihuana "skunk".

Droga je otkrivena tokom transporta u automobilu na području Republike Hrvatske, nakon čega je lišen slobode vozač automobila, Ferdo Nikolić rođen 1985. godine, državljanin BiH i Republike Hrvatske, nastanjen u Busovači. Na području Republike Hrvatske, slobode je lišeno ukupno 5 osoba, među kojima je i osumnjičeni Nikolić.

U koordinaciji Tužilaštva BiH sa institucijama Republike Hrvatske, u nedjelju je provedena akcija na području Busovače, gdje su službenici SIPA-e, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, lišili slobode dvojicu osumnjičenih, koji se direktno dovode u vezu sa krijumčarenjem ove opojne droge.

Vrijednost zaplijenjene količine opojne droge "skunk", na ilegalnom narko-tržištu u zemljama zapadne Evrope, iznosi više od 150.000 eura.

Tužilac Tužilaštva BiH, uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora za Viktora Krištu, rođenog 1968. godine i Silvija Bagarića, rođenog 1969. godine, koji su lišeni slobode na području Busovače, a koji su osumnjičeni za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Određivanje mjere pritvora, u trajanju od 30 dana, bit će predloženo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad na ovom predmetu u saradnji sa pravosudnim i policijskim organima Republike Hrvatske, u pravcu podizanja optužnice.