Granični prijelaz "Hum"
0

Zaplijenjeno 1.573 grama heroina

FENA
Pripadnici Jedinice granične policije "Hum" su 2. decembra na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum zaplijenili 1.573 grama heroina.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, navodeći da je spomenuta količina narkotika otkrivena prilikom kontrole vozila "hundai" kojim je upravljao bh. državljanin H. E., rođen 1972. godine u Tuzli.

Po njegovim riječima, spomenuto vozilo bh. registarskih oznaka zaustavljeno je prilikom ulaska u BiH iz pravca Crne Gore, a u njegovom pregledu osim pripadnika GP-a sudjelovali su i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tri paketića droge, za koju je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o heroinu, pronađena su u prtljažniku vozila, ispod tapacirunga.

Tržišna vrijednost spomenute količine heroina je oko 20.000 eura.

O ovom događaju obaviješten je dežurni tužitelj državnog tužiteljstva koji je naložio da se spomenuta osoba liši slobode zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo - neovlašteni promet drogama.

Nakon obavljenog uviđaja osumnjičeni je predat Tužiteljstvu BiH u čijoj je nadležnosti daljnje postupanje u ovom slučaju.

U sklopu aktivnosti na suzbijanju neovlaštenog prometa narkoticima i drugih oblika kriminala u ovoj godini suspendirano je 13 službenika Granične policije za koje se sumnja da su imali veze s ljudima "s one strane zakona".

Načelnik Terenskog ureda Istok-Višegrad Fejzo Bjelica podsjetio je da su u proteklom periodu zabilježeni dobri rezultati na planu suzbijanja krijumčarenja narkotika.

Tako je na GP Hum u toku 2003. zaplijenjeno oko 122 kilograma marihuane, u 2004. godini 8,397 heroina, a u 2005. godini 9,580 kg kokaina.