Napad na državu
0

FOTO / Zapaljena zastava BiH na zgradi Crvenog križa u Brčkom

Piše: N. Jamaković
Nepoznati počinitelj zapalio je sinoć zastavu Bosne i Hercegovine koja je bila okačena iznad ulaza u zgradu Crvenog križa u Brčkom, potvrdio nam je šef policije Brčko Distrikta Goran Lujić.
On je istaknuo kako im je slučaj prijavljen jutros u 10.20 sati, nakon čega su konstatovali da je izgorio ćošak zastave.

"Obavijestili smo tužilaštvo i prikupljamo tragove. Još uvijek nismo identifikovali počinitelja, ali vas uvjeravam da ćemo učiniti sve da rasvijetlimo ovaj slučaj. Još uvijek se ne može govoriti radi li se o krivičnom djelu ili o prekršaju iz Zakona o zastavi BiH, odnosno radi li se o širenju nacionalne i vjerske mrženje, oštećenju tuđih stvari, ili pak vandalizmu. To će naravno biti poznato kad utvrdimo motive paljenja zastave", kazao je Lujić.

On je napomenuo da "ovakvih slučajeva u Brčkom ima, bilo da se radi o napadima na vjerske objekte, ili zloupotrebama interneta", ali i da će policija učiniti sve da se tome stane ukraj.

Sekretar Crvenog križa u Brčkom Denis Šehalić je za Sarajevo-x.com istakao kako se pretpostavlja da je zastava zapaljena oko sat poslije ponoći.

"Jutros kad smo došli na posao primijetili smo da je izgorio dio zastave, te odmah pozvali policiju. Zastava je bila na visini do tri metra od zemlje, s tim da je ćošak koji je zapaljen bio na možda 2,2-2,5 metara od tla. Pretpostavlja se kako je počinitelj koristio zapaljene novine da bi mogao dohvatiti zastavu", kazao je Šehalić.

On je istakao kako je zastava Crvenog križa ostala netaknuta, tako da se ne može govoriti o nekom revoltu prema toj ustanovi. Zanimljivo je da su prostorije ove organizacije opljačkane prije desetak dana, kad su provalnici iznijeli kompjutere. No, paljenje zastave Šehalić nikako ne dovodi u kontekst s Crvenim križom.

"Prije tri godine sličan slučaj se dogodio na zgradi Direkcije za finansije Brčko Distrikta, s tim da je tada zastava skoro potpuno izgorjela", prisjetio se Šehalić, za koga i sinoćnji događaj nesumnjivo predstavlja napad na državu.