Ekološki incident
0

Zapalila se jahta u Malostonskom zaljevu

Sarajevo-x.com
U Malostonskom zaljevu desio se incident širokih razmjera kada se iz zasada nepoznatih razloga zapalila jahta kojom su upravljala dvojica bh. državljana.

Požar se ubrzo proširio cijelom jahtom, te zahvatio jednog od saputnika. U tom predjelu se slučajno našao jedan neumski ribar koji je izvukao unesrećene i pozvao pomoć. Iz Policijske stanice Neum objavili su da su jahtom upravljali Adis Đ. iz Mostara i Fikret S. iz Visokog, koji su prebačeni u bolnicu Južni logor.

Kako nam je javio Ivan Cvitković, jedan od članova udruge "Mare Nostrum" iz Neuma, mrlja benzina nastala nakon potonuća jahte, širi se morem. Jahta je imala rezervoar od 800 litara te je po hitnom postupku poslan zahtjev za dolazak eko broda iz Ploča za saniranje i prevenciju havarija na moru. Ipak, kako piše web site Supersajt.info, eko brod je, iz nepoznatih razloga, s pola puta vraćen u Ploče.

Jutros oko 10 sati se ovaj brod ipak pojavio i počela je sanacija. Jahta je izvučena na kopno gdje će biti urađen uviđaj.

Iz neumske udruge posebno upozoravaju da se u Malostonskom zaljevu, zbog specifičnih uslova koji tu vladaju, nalaze kolonije kamenica, endemičnih vrsta koje su veoma osjetljive i nakon ovog incidenta im prijeti uništenje.