BiH
0

Zapadni prilaz grada Sarajeva - agonija se nastavlja

Sarajevo-x.com
Iako je izgradnja Zapadnog prilaza našem glavnom gradu započela još prije nekoliko godina, a završetak radova planiran je za 31. juli ove godine, izgleda da od zadatog roka nema ništa. Naime, neriješeni imovinsko pravni odnosi stvaraju probleme daljoj izgradnji.

Najčešći naslovi u izvještajima o stanju na putevima su sljedeći: "Izdvaja se Zapadni prilaz Sarajevu (relacija Ilidža-Blažuj), gdje je tokom cijelog dana evidentirana duga kolona vozila, kao i na putnom pravcu Sarajevo-Rajlovac", "Molimo vozače da izbjegavaju Zapadni prilaz gradu na dijelu kroz naselje Blažuj zbog građevinskih radova i rekonstrukcije".

Gužve, kolone i višesatna čekanja postali su svakodnevnica za sve motorizovane građane. Svi oni koji krenu na put, moraju unaprijed uračunati nekoliko sati čekanja. Nerviranje i gubljenje vremena u kolonama postalo je sasvim normalno. S obzirom na godine i godine tokom kojih se na sva usta priča o izgradnji tog prilaza, reklo bi se da se gradi hiljade kilometara puta koji će nas odvesti pravo u gradove EU i to za samo pola sata.

Nažalost, to ni u kom pogledu nije moguće. Naime, pošto u našoj državi ništa nije regulisano kako treba, bilo bi sasvim suludo očekivati da bi se izgradnja Zapadnog prilaza okončala tek tako, po planu i programu i bez ikakvih poteškoća.

Još 19. aprila čelnici Kantona Sarajevo obišli su radove zbog nastalih problema koji onemogućavaju dalju izgradnju. Naime, neriješeni imovinsko pravni odnosi osnovna su prepreka koja bi mogla još više prolongirati završetak izgradnje Zapadnog prilaza.

"Dva objekta stvaraju prepreke na putu izgradnje ove saobraćajnice. Zakonska sredstva koja smo izdvojili kao naknadu vlasnicima, nisu dovoljna, i oni imaju zahtjeve koje mi ne možemo da prihvatimo. U razgovoru sa vlasnicima nisu postignuti dogovori, tako da sam naložio rješavanje ovog problema u narednih 15 dana. Ukoliko se problem ne riješi mi ćemo nastaviti izgradnju, a putem suda ćemo sa vlasnicima tražiti rješenje. Građani Sarajeva ne mogu biti taoci neriješenih problema i zahtjeva pojedinaca. Mi moramo misliti na javne interese", izjavio je tada premijer Kantona Sarajevo, Samir Silajdžić za "Oslobođenje".

Izgradnja Zapadnog prilaza je u nadležnosti Direkcije za ceste KS i njenog direktora Adema Zolja. Stoga smo kontaktirali Zolja da nam kaže kada predviđa rješenje nastalog problema.

"Imovinsko pravni odnosi se mogu riješiti za 15 dana i onda se može govoriti o zadatom roku za završetak radova – 31. juli. Međutim, ako to bude trajalo mjesecima, onda nema ništa od tog roka", dodao je Zolj.

Rješavanje problema je u nadležnosti Zavoda za izgradnju KS.

"Pored neriješenih imovinsko pravnih odnosa nije bilo drugih problema. Izvođači žele više raditi. Sada im je gradilište podijeljeno na više dijelova odnosno manjih cjelina. Rade na jednom dijelu pa zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa moraju preskočiti jednu dionicu. Ako Zavod za izgradnju KS uspije ubrzo riješiti imovinsko pravne odnose, uvest će se i treća smjena i radovi će se vršiti 24 sata", naglasio je Zolj.

Bilo kako bilo, nismo ništa drugo ni očekivali. Problem je nastao, ne znamo kako će ga riješiti, a bliže se i praznici. Već prošle godine u ovo doba iz Ministarstva prometa i komunikacija KS građanima je preporučeno "da za vikend i praznične dane koriste jedini alternativni saobraćajni pravac Sarajevo - Krupac - Igman - Hadžići i obratno".

Ove godine, dragi građani, ne preostaje nam ništa drugo nego postupiti po prošlogodišnjoj preporuci jer Zapadni prilaz nije završen. Kada će biti, ne zna se. Naoružajte se strpljenjem, sretan put i ugodan prvomajski izlet.

Nemojte zaboraviti tog dana posebno misliti na ekologiju i zaštitu rijeka i planina. Preduzeće "Sarajevo – šume" apelira na vas da se suzdržite od loženja vatre na otvorenim prostorima i mjestima koja se teže mogu kontrolirati.