Simbol krika protiv UN-a
0

FOTO / Zapadni političari i vojska na Stubu srama

Sarajevo-x.com
Stub srama, projekt koji će realizirati Centar za političku ljepotu (Das Zentrum für Politische Schönheit), trebao bi predstavljati krik majki Srebrenice. Upravo će one odlučiti o mjestu na kojem će biti postavljen Stub, kao i o listi imena zapadnih političara i generala koji će njime biti posramljeni.
U tu svrhu Društvo za ugrožene narode BiH će osnovati gremijum kojim će predsjedavati majke Srebrenice.

Stub srama je skulptura koja bi, kako ističu, trebala vječno podsjećati na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici.

"Skulptura je metafora ogromne prevare Ujedinjenih nacija u BiH kao i opomena svim osobama koje namjeravaju raditi u ovoj organizaciji", rekao je Philipp Ruch, inicijator projekta i direktor Centra za političku ljepotu.

"Djela UN-a u BiH, a posebno u Srebrenici, do danas nisu bila tema diskusija u svijetu. Pronašli smo fotografije čije bi umnožavanje putem masovnih medija prouzrokovalo ozbiljne glavobolje UN-u, jer se u njima odražava sva krivica ove organizacije za vrijeme genocida", istakao je Ruch.

Plan projekta je da se napravi konstrukcija dva gigantska svjetleća bijela slova u visini preko osam metara, sačinjena od 16.744 cipele (za 8.372 žrtve). Slova (U i N) su narušena sa tri monumentalne rupe od metaka fiksno popunjenih autentičnom obućom pronađenom u masovnim grobnicama. Početak izgradnje Stuba srama planiran je za 2. maj 2011. godine.

Priprema projekta je trajala godinu i održavala se u Njemačkoj. Projekt je oficijelno podržan od udruženja preživjelih žrtava rata i porodica poginulih: Srebreničke majke, Udruženje Majki Srebrenice i Podrinja, Žene Srebrenice, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, zatim Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica.

"Iako mediji s vremena na vrijeme pišu o Srebrenici, majkama Srebrenice ipak dosad nije uspjelo pokrenuti svjetsku javnost ka jednom zajedničkom kriku protiv Ujedninjenih Nacija", kaže Axel Hagedorn, advokat koji od 2007. godine zastupa 6.000 preživjelih žrtava u procesu protiv UN-a.

"I tom kriku protiv neizmjerne nepravde i arogancije moći UN-a je potreban simbol. Stub srama bi upravo trebao postati simbol krika majki Srebrenice", rekao je on.

Predsjednik Društva za ugrožene narode Tilman Zülch je istakao kako bh. građani ne smiju biti ostavljeni sami sa svojom patnjom, baš kao što im se ne smije i dalje nanositi bol.

"Od prestanka rata ovoj se zemlji zabranjuje pristup slobodi, razvoju. Razlog tome su pogrešne odluke UN-a i Evropske Unije koje se još uvijek donose", istakao je Zülch.