Isto rade i sa Sirijom
0

Zapad je narodu BiH u ratu davao nadu, a onda ih je izdao

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U autorskom tekstu na portalu poznate arapske televizije Al Arabiya, Jamal Khashoggi je povukao paralele između ratova u Siriji i Bosni i Hercegovini i tom prilikom zaključio da je “taj isti zapadni svijet ostavio na cjedilu i BiH, ali i Siriju”.

Autor teksta podsjeća da su se tokom rata u BiH “desila strašna ubijanja, bombardovanja, masakriranja i sistematsko silovanje žena, razaranje historijskih gradova, genocid i nasilno protjerivanje stanovnika”. Khashoggi napominje da su sličnosti rata u BiH, vođenog od 1992. do 1995., sa današnjim ratom u Siriji vrlo jasne i vidljive.

“U oba slučaja, dosadni i dugi diplomatski dogovori i pregovori, kojima se pokušava pronaći mirno rješenje, nikada nisu okončani”, smatra autor.

Također, tvrdi on, "sastanci su držani između Amerikanaca i Evropljana, na jednoj strani, i Rusa, koji su otvoreno podržavali srpsku stranu, na drugoj strani". Podsjeća i da se “historija ponavlja danas u Siriji”.

“Svaki dan je bila neka nova priča u medijima, kao što je masakr na pijaci Markale u Sarajevu, opkoljeni grad Mostar, razaranje Starog mosta, sastanci u Washingtonu i Beču, embargo na uvoz oružja svim stranama itd.”, piše Khashoggi. Napominje da su strane sile Bosancima konstanto “govorili i ulijevali nadu da će rat uskoro prestati”.

“Postojala je nada da će kriza svakog momenta prestati. Ali, nakon svakog sastanka SAD-a i Rusije, te bi se nade raspršile. Evropljani su pokazivali da se zanimaju za rat i slali su mirovne trupe, ali su izbjegavali konfrontaciju sa Srbijom, iako su se masovni zločini desili pred njihovim vratima”, navodi se u tekstu.

Međutim, autor piše da bi "zapadni svijet i podijelio BiH, ali je od toga odustao zbog odlučnosti velikog broja bh. građana da sačuvaju svoju zemlju".

“Ustrajnost Bosanaca im je osigurala poštovanje zapadnog svijeta koji bi i prihvatio podjelu Bosne između Srbije i Hrvatske, da veliki broj njenih stanovnika nije pokazao požrtvovanost”, navodi autor teksta.

On tvrdi da bi taj isti svijet toplo dočekao i Bashara al-Assada da je porazio svoj narod u ljeto 2011. godine.

U Siriji, prema njemu, postoje slični dogovori o mirnom rješenju krize i pritisak na režim da se napravi tim s kojim bi opozicija pregovarala. Napominje i da će se teško doći do rješenja, kao što se desilo i u BiH. Ističe i da će se možda pojaviti strani političar koji bi pomogao da se postigne mirovni sporazum.

“Možda se pojavi i hrabri američki predsjednik, kao što je bio i Bill Clinton, koji je naredio bombardovanje srpskih baza 30. augusta 1995. godine te su Srbi samo dvije sedmice kasnije prihvatili pregovore”, piše Khashoggi.

Na kraju, autor izražava nadu da bi i Bashar al-Assad mogao pristati na mirovni sporazum nametnut “od strane stranih država”.

“Možda će jednog dana i Bashar al-Assad krenuti put Dejtona u SAD-u i prihvatiti mirovni sporazum kao što se to desilo u decembru 1995. godine, kada je okončan rat u BiH”, navodi autor teksta.