BiH
0

Zamjereno većini iz izvršne vlasti FBiH što ne prisustvuje raspravi o delikvenciji

FENA
Nakon otvaranja rasprave na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH o pojavi maloljetničkog nasilja u BiH, posebno u Sarajevu, delegatkinja Mira Ljubijankić zamjerila je što ovom segmentu sjednice, od predstavnika federalne izvršne vlasti prisustvuje samo nekoliko članova Vlade i potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić.

Zbog odsustva većine iz izvršne vlasti negodovalo je još delegata.

Rasprava o maloljetničkoj delikvenciji otvorena je na današnjoj sjednici Doma naroda u kontekstu rezolucije o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima koju je protekle sedmice u Parlamentu predložila delegatkinja Lidija Bradara.

Društvo mora hitno djelovati na sprječavanju nasilja među mladima, osnovna je poruka iz tog dokumenta.

Bradara je navela potrebu djelovanja nadležnih nakon sve učestalije pojave maloljetničke delikvencije, posebno nakon ubistva učenika Denisa Mrnjavca kojem su život oduzeli također maloljetnici u jednom prepunom sarajevskom tramvaju naočigled inertnih putnika.

U dokumentu se ističe da je neophodna bolja saradnja svih organa i institucija koje učestvuju u sprječavanju, otkrivanju i suzbijanju nasilja među djecom i mladima.

Potrebno je izraditi posebne planove postupanja u slučaju nasilja među djecom i mladima, uvažavajući posebnost određenih sredina, navela je Bradara.

Njene kolege delegati uglavnom su pozdravili prijedlog i otvorili pitanje krivice i odgovornosti u pojavi maloljetničkog nasilja, manjkavosti zakona i potrebe da Vlada obavezno planira novac za uspostavljanje pritvorskih kapaciteta za maloljetne ubice.

Krivicu za učinjena djela snose ubice i izgrednici, a odgovornost u ovom slučaju snose svi, kazao je delegat Saša Magazinović, napomenuvši da oni koji raspolažu važnim društvenim mehanizmima moraju imati i veću odgovornost.

  • Stvoren je ambijent straha i nesigurnosti, nepoštivanja institucija i nepovjerenja, što je rezultat lošeg rada političara, kazao je Magazinović.

Mnogi delegati osudili su medije, što, kako su rekli, mnogo više publiciteta daju lošim vijestima i negativnim pojavama, a ubicama i zločincima posvećuju istaknut prostor i naslovne strane nauštrb pozitivnih pojedinaca i pojava.

-Svi smo odgovorni za ovakvo stanje, ali je nepotrebno prozivati pojedince, od kojih se traže i ostavke, kazala je potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić.

Delegati su osudili jučerašnje uništavanje zgrade Kantona Sarajevo na protestu koji je bio najavljen upravo protiv nasilja.

Krivicu za trenutnu sigurnosnu situaciju snosi i međunarodna zajednica koja je smanjila ovlasti policijskim službenicima u BiH. Stoga se mora razgovarati o vraćanju ovlasti policiji, rečeno je također.

Nakon rasprave, delegati Doma naroda izjasnit će o rezoluciji koju je predložila Lidija Bradara.