BiH
2

Zamjenik načelnika Generalštaba OS-a Ujedinjenog Kraljevstva: Imate Oružane snage na koje možete biti ponosni

Klix.ba
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa saradnicima su 02.09.2016. godine u kasarni "Travnik“ u Travniku primili u posjetu zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga UK Velike Britanije i Sjeverne Irske generala sir Gordon Messengera, sa kojim su razgovarali o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, regionalnoj sigurnosnoj saradnji i euroatlantskom putu BiH.

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, pored generala Messengera, sačinjavali su ambasador UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson i vojni ataše pukovnik Paul Marshall.

General Messenger se također, u pratnji svojih domaćina, tokom posjete kasarni "Travnik“ susreo sa mladim oficirima koji su se obučavali na najprestižnijim vojnim akademijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, od kojih su neki završili kao najbolji u svojoj klasi.

Tokom bilateralnog sastanka ministrica odbrane Marina Pendeš se zahvalila generalu Messengeru i Oružanim snagama UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na svesrdnoj pomoći, posebno u oblasti školovanja, podršci PSOTC čije kurseve pohađaju i studenti iz Ujedinjenog kraljevstva, projektu Programa odabira, obuke i prijema mladih oficira, kao i projektu Prevencije seksualnog nasilja, kao i drugim vidovima bilateralne odbrambene saradnje. Također, ministrica Pendeš je istakla visok nivo saradnje Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva, kao i značajan doprinos UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na putu BiH ka euroatlanstskim integracijama koji prevazilazi bilateralnu odbrambenu saradnju. Ministrica Pendeš je generala Messengera upoznala i sa napretkom u vezi priključivanja Bosne i Hercegovine MAP-u, radu na Pregledu odbrane, uništavanju viškova naoružanja i municije i angažovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijima.

General Messenger je saradnju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH ocijenio kao jedno od najvažnijih partnerstava koje Oružane snage UK ostvaruju, pri čemu je naglasio da Bosna i Hercegovina ima oružane snage kojima se može ponositi.

Na kraju, general Messenger je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu ostvariti i ambiciozni plan modernizacije, sa ciljem da se stvore kapaciteti koje će ova zemlja očekivati od svojih Oružanih snaga u 2025 godini.

"Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, mi smo spremni da vam pomognemo da taj cilj postignete", rekao je Messenger.