BiH
0

Zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson: Srebrenica će nas zauvijek mučiti

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona prenio je izraze suosjećanja generalnog sekretara UN-a svima prisutnima danas u Srebrenici.

“Svjesni smo nikada zaraslih rana i gubitaka. Možemo zamisliti muke potrage za onima koji još uvijek nisu pronađeni i trajnu bol za onima koji su izgubljeni. Danas odajemo počast hrabrosti i dostajnstvu svih onih koji ustrajavaju uprkos mučnim spoznajama i slikama pokolja prije 20 godina. Ponovo se obavezujemo da će cijela istina biti otkrivena”, rekao je Eliasson.

On je obećao da će potraga za onima koji još nisu pronađeni biti nastavljena a da će odgovorni zločinci biti kažnjeni.

“Dozvolite nam da budemo jasni: međunarodna zajednica nije uspjela da ih zaštiti. To će nas zauvijek mučiti. To nas je protreslo iz temelja i na mnogo načina utjecalo na naš rad”, rekao je Eliasson.

On je istakao da UN nastoji da, nakon Srebrenice, razvije mehanizme koji će spriječiti ponavljanje tragedije kakva se desila u Srebrenici.

“Imamo još mnogo lekcija koje moramo naučiti. Stoga danas ovdje ponovo kažemo da na mržnu ne možemo uzvraćati mržnjom, da nas podjele čine slabima i da ćemo najbolje počast odati zajedničkim pokušajem da gradimo bolji svijet”, zaključio je Eliasson.