BiH
0

Zamjenik američkog ministra odbrane u BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu visoku delegaciju Ministarstva odbrane SAD, predvođenu zamjenikom ministra odbrane SAD Gordonom Englandom.

Predsjedavajući Špirić je informisao zamjenika ministra odbrane Englanda o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na napredak koji je ostvaren u 2008. godini, a koji se odnosi na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pregovore o liberalizaciji viznog režima, Intenzivirani dijalog sa NATO-om, pregovore o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i očuvanju makroekonomske stabilnosti.

Predsjedavajući Špirić je zahvalio za američku podršku u vezi sa odlukom NATO-a da BiH dodijeli status Intenzivnog dijaloga, što je nagrada za sve što je učinjeno u reformi odbrane, ali i podstrek da se i dalje predano nastavi raditi na tom polju.

Na sastanku je ocijenjeno da su Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u NATO, osim vojnih, potrebne i političke i ekonomske reforme.

Zamjenik američkog ministra England je rekao da će SAD nastaviti da pružaju podršku miru i stabilnosti na Balkanu, kao podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u, prenijela je služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.