BiH
3

Zamjenica ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo podnijela ostavku

FENA
Edita Đapo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edita Đapo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenica ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Edita Đapo u srijedu je podnijela ostavku na tu funkciju, saopćio je danas Pres-centar Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

"Nakon odluke da SBB nije dio parlamentarne većine na nivou BiH, ostavku na mjesto zamjenice ministra finansija i trezora BiH neopozivo podnosim iz razloga jer ne želim da snosim odgovornost zbog loših odluka nesposobne i korumpirane vlasti", kazala je Đapo.

Istaknula je da predstavnici vladajućih stranaka, SDA i SDP-a, nisu prihvatili Zakon o akcizama, a što je jedan od uvjeta za daljnje integracije BiH u Evropsku uniju.

Smatra da se zbog neusvajanja Zakona o akcizama i drugih zakona iz oblasti finansija ne vrši harmonizacija propisa sa propisima Evropske unije, te da BiH stagnira, a da se u konkretnom slučaju ugrožava rad duhanske industrije kao jednog od najstabilnijih proizvođača u državi.

"Poznato je da vladajuće strukture SDA i SDP-a godinama crpe sredstva iz duhanske industrije za svoje predizborne kampanje, te je očito da su stranačke interese stavili ispred interesa države i interesa građana. Neusvajanjem Zakona o akcizama ugrožen je daljnji aranžman BiH sa MMF-om, a time i finansijska stabilnost BiH. Nosioci izvršne vlasti, u prvom redu federalni premijer Nikšić, najavljuju kašnjenje isplate penzija, smanjenje plaća, invalidnina i boračkih primanja, čime je ugrožena egzistencija ionako osiromašenih i obespravljenih građana", izjavila je Đapo.