BiH
107

Zamjenica generalnog revizora putovala 15 sati na relaciji Sarajevo-Banja Luka-Sarajevo

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zamjenica generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH Božana Trninić putovala je službeno na relaciji Sarajevo-Banja Luka-Sarajevo ukupno 15 sati i 30 minuta.

Da stvar bude još gora fiktivni troškovi putovanja obračunati su dan ranije iako je na nalogu pisan drugi datum.

Prema putnom nalogu koji je u posjedu portala Klix.ba, već 8. oktobra utvrđeno je da je vozač zamjenice Trninić krenuo na putovanje 9. oktobra u 17 sati i da se vratio 10. oktobra u 8:30 sati.

Vozač je po zamjenicu išao vlastitim automobilom i naplatio punu dnevnicu od 25 KM, ali i ukupne troškove putovanja u iznosu od 189 KM.

Kako saznaje Klix.ba, uposlenici Ureda za reviziju institucija BiH upozorili su menadžment i rukovodioce da je riječ o fiktivnim računima kojih vjerovatno ima još i o kojim je potrebno kompletirati izvještaj.

Ured za reviziju institucija BiH koji bi trebao biti čuvar državnog novca zadužen je da kroz provođenje revizija osigura nezavisna mišljenja o izvršenju budžeta i finansijskim izvještajima, korištenju resursa i upravljanju državnom svojinom unutar vlade i javnih institucija u BiH.

Time Ured za reviziju treba doprinijeti pouzdanom izvještavanju o izvršenju odgovarajućih budžeta i transparentnom i kvalitetnom upravljanju javnim prihodima, troškovima i vlasništvom u BiH.