Zvaničnici RS-a
0

Žalost jer BiH ne podržava inicijativu Srbije pred UN-om

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasović u ponedjeljak su u Banjoj Luci izrazili žaljenje što Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost o stavu koji se odnosi na inicijativu Srbije u Ujedinjenim nacijama za podnošenje inicijative Međunarodnom sudu pravde, ističući da to nije dobro za međusobne odnose i u tom smislu predstavlja korak nazad, a ne naprijed.

Ambasador Spasović je kazao „da to nije korak u dobrom pravcu, jer su mnogi u Srbiji očekivali da će dobiti podršku od BiH u cjelini pred Generalnom skupštinom UN-a, ali ostaju optimisti da će inicijativa biti usvojena i da će pitanje Kosova otići pred Međunarodni sud pravde u Haagu“.

„Nismo očekivali od susjeda da će ostati neutralni u ovome što je bitno za stabilnost cijelog regiona“, rekao je srbijanski ambasador koji smatra da je realnost da BiH nema usaglašenje stavove o pitanju međunarodne politike, ali da to nije dobro.

Nakon razgovora Radojičić je na pres-konferenciji naveo da je zbog stava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića onemogućeno da BiH glasa za tu inicijativu Srbije.

„Stav je RS-a, naravno, podrška inicijativi Srbije, ali s obzirom na stav Predsjedništva, po svemu sudeći BiH u UN-u neće moći podržati srbijansku inicijativu, što je za nas potpuno nerazumljivo“, rekao je predsjednik parlamenta RS-a.

Govoreći o rezoluciji Vijeća Evrope o BiH, koja će biti razmatrana naredne sedmice, Radojičić je kazao da je to „jedan veoma loš i pristrasan dokument na račun RS-a te da ima vrlo loših napomena, te zlonamjerenih primjedbi i na račun Srbije, zbog čega je zatražio razumijevanje Srbije o tom dokumentu“.

Naveo je i da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić tokom učešća na oba skupa „imati lični stav i može se pretpostaviti kakvo će biti njegovo istupanje“ te da su predstavnici RS-a obavijestili Vijeće Evrope da to nije usaglašeni stav BiH.

Radojičić je izrazio očekivanje da će krajem oktobra u posjetu parlamentarcima RS-a doći delegacija Narodne skupštine Srbije sa Slavicom Đukić-Dejanović na čelu da bi se intenzivirala saradnja skuštinskih odbora.

Na sastanku je rečeno i da je zbog izbornih ciklusa usporena ekonomska saradnja, a da će završetkom lokalnih izbora u BiH, 5.oktobra, biti stvoreni uvjeti da se podstaknu raniji dogovoreni sporazumi, a trebalo bi i da se sastane vijeće za saradnju RS-a i Srbije koje je formirano nakon potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS-a i Srbije.

Ambasador Spasović je izrazio očekivanje da će biti intenzivirana saradnja sa susjedima BiH i Hrvatskom te da će se Srbija više okrenuti Briselu.