Rifat Dolić
0

"Žalit ću se na rješenje Centralne izborne komisije"

FENA
Rifat Dolić
Rifat Dolić
Rifat Dolić, poslanik Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Predstavničkom domu PSBiH, kojem je Centralna izborna komisija (CIK) BiH zbog sukoba interesa izrekla mjeru četvorogodišnje nepodobnosti kandidiranja za političke funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, saopćio je danas da će se argumentovano žaliti drugostepenom nivou te uprkos tome što smatra da odluka te komisije nije pravedna, DNZ-u će "staviti na raspolaganje" mandat stranačkog predsjednika pošto primi pismenu obavijest CIK-a.

Najavio je da će po potrebi koristiti sva pravna sredstva u zaštiti svojih prava pred domaćim i međunarodnim institucijama zbog CIK-ovog rješenja koje on doživljava kao udar na elementarno pravo pojedinca da bira i da bude biran.

Saopćenjem za javnost Dolić se obratio želeći da simpatizerima svoje stranke, građanima BiH i javnosti predoči činjenice koje govore u prilog njegovom stavu da je odluka CIK-a neutemeljena.

"Sankcija koju mi je izrekla Centralna izborna komisija BiH 4. maja 2010. eklatantan je primjer apsurda i konfuzije kojima obiluje važeći Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Moj navodni sukob interesa sastoji se u tome što sam kao poslanik u Parlamentu BiH u toku 2008. obavljao dužnost člana Nadzornog odbora i Skupštine u firmi Saniteks d.d. Velika Kladuša, koja je u toj godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM.

Poslovanje se sastojalo u tome što je ova firma, nakon kontrole kantonalnog inspektora za zaštitu od požara i eksplozija i naloga za otklanjanje brojnih nedostataka, kao jedina certificirana kuća u Unsko-sanskom kantonu, izvršila kontrolu, otklanjanje nedostataka i atestiranje gromobranskih i elektroinstalacija u velikokladuškim osnovnim školama.

Vrijednost ovih radova koje je Saniteks izveo za osnovne škole u Velikoj Kladuši bila je oko 40.000 KM a nakon apela i molbi za pomoć direktora ovih škola, platila ih je Općina Velika Kladuša.

Kao član Nadzornog odbora Saniteksa nisam znao niti sam morao znati da je firma na ovakav način poslovala s osnovnim školama, a poslovanje sa školama do 13. 8. 2008., kada su izvedeni radovi, nije predstavljalo sukob interesa prema tadašnjim odredbama zakona.

Napominjem da sam odmah po saznanju da je Saniteks izveo ovakve radove, nakon konsultacija u CIK-u, podnio neopozivu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru 7. juna 2009. ili 8,5 mjeseci prije otvaranja istrage o sukobu interesa.

Također napominjem da sam prije toga u periodu 2003.- 2006. poslove člana Nadzornog odbora u Saniteksu obavljao bez naknade, a od 2006. do podnošenja ostavke mjesečnu naknadu od 450 KM namjenski sam usmjeravao u humanitarne svrhe. Između ostalog, u tom periodu izdvojio sam sredstva za 14 godišnjih stipendija za studente slabijeg imovnog stanja u Unsko-sanskom kantonu.

Iznenađen sam i razočaran nakon svega saznanjem u kolikoj mjeri je CIKBiH pod uticajem moćnih političkih lobija, pod čijim pritiscima u svom radu primjenjuju politiku dvostrukih kriterija i aršina. Suštinski sukob interesa u ovom slučaju ne postoji i po tom osnovu nisam ostvario bilo kakvu materijalnu korist", naveo je Rifat Dolić u saopćenju za javnost dan nakon što mu je CIK izrekao mjeru četvorogodišnje nepodobnosti za kandidiranje.

"Ostavljam građanima i javnosti da sami ocijene moralnu i zakonsku održivost rješenja CIK-a prema kojem je Rifat Dolić kao član Nadzornog odbora firme u sukobu interesa zato što je ona izvela radove na kontroli, saniranju i atestiranju gromobranskih i elektroinstalacija u osnovnim školama nakon naloga inspektora i u vrijednosti od 40.000 KM, a prema istim kriterijima direktor Razvojne banke FBiH nije u sukobu interesa nakon što ta banka odobrava milionske kredite subjektima koji su prije toga postali zahvalni klijenti njegove privatne revizorske kuće.

Slično rješenje CIK-a o utvrđivanju sukoba interesa nekoliko ministara u Vijeću ministara iz reda vladajućih stranaka nije do sada niti će ikada biti provedeno", navodi Dolić.

Mada je najavio da će iz moralnih razloga, nakon CIK-ove odluke, svoj mandat predsjednika DNZ-a BiH staviti na raspolaganje organima te stranke, saopćio je i da da će CIK-ovo rješenje, bez obzira na konačni ishod, njega kao čovjeka dodatno podstaknuti na pojačan politički angažman u DNZ-u BiH radi izgradnje pravednog i naprednog društva te borbe protiv politike dvostrukih aršina u radu institucija vlasti, kako je naveo.

Osim izricanja mjere četvorogodišnje nepodobnosti za kandidiranje, CIK-ovo rješenje podrazumijeva i novčanu kaznu Doliću od 2.000 KM.