BiH
0

Zalihe krvi znatno smanjene, najviše nedostaje nulte

SRNA
U transfuzijskim centrima u BiH tokom posljednja dva mjeseca zalihe krvi su znatno smanjenje, a najviše nedostaju nulte krvne grupe.

Jasmina Šuvalija, zamjenik šefa Odsjeka za animaciju, organizaciju i dokumentaciju dobrovoljnih davalaca krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, rekla je da su znatno smanjenje zalihe krvi jer je tokom ljetnih mjeseci smanjen i odziv građana za davanje dragocjene tečnosti, pišu "Nezavisne novine".

"Tokom ljeta ne rade škole, fakulteti, ljudi su na odmorima i zbog toga nema tolikog odziva građana na akcije koje se organizuju, što se momentalno održava i na zalihe", navela je Šuvalija.

Ona je istakla da BiH u prosjeku dnevno potroši između 70 i 120 doza krvi, što je značajna količina.

Danijela Mandić, portparol Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, navela je da trenutno u ovom zavodu najviše nedostaje nulta grupa, i pozitivne i negativne, kao i B pozitivna krvna grupa.

"Imamo određene zalihe krvi, ali su smanjenje, kako zbog smanjenog broja davalaca tako i zbog povećanog broja saobraćajnih nesreća tokom ljetnih mjeseci", navela je Mandić.

Amra Odobašić, portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, rekla je da imaju oskudicu za količinama krvi, ali da se to ne održava na liječenje pacijenata.
"Kao i kod svih centara smanjene su količine, jer je manje davalaca, ali ne možemo reći da nemamo krvi. Najviše nedostaju nulte grupe, s obzirom na to da u BiH između 15 i 17 posto stanovništva ima krvnu grupu sa negativnim predznakom, što znači da je mnogo manje davalaca krvi sa ovim krvnim grupama", navela je Odobašić.