Haški tribunal
0

Žalbe tužilaštva na presudu za zločine u Srebrenici

FENA
Haško tužilaštvo uložilo je žalbe na prvostepenu presudu kojom su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Radivoje Miletić i Vinko Pandurević proglašeni krivim za učešće u zločinima na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u junu prošle godine, Vujadin Popović i Ljubiša Beara su proglašeni krivim za genocid u Srebrenici i osuđeni su na doživotne kazne zatvora, a Drago Nikolić na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Istom presudom, Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17, Radivoje Miletić na 19, Milan Gvero na pet i Vinko Pandurević na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u julu 1995. godine.

Haško tužilašvo uložilo je žalbu na dio presude koji se odnosi na Popovića, Bearu, Nikolića, Miletića i Pandurevića, ocijenivši da je "neusklađen s pravdom", dok se nije žalilo na presude Borovčaninu i Gveri.

Iz Tribunala je saopćeno da se ni odbrana Borovčanina nije žalila na presudu, te je ona postala konačna, dok im još uvijek nije poznato da li je odbrana Gvere uložila žalbu.

Tužilaštvo je zatražilo da Popović, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), i Beara, nekadašnji načelnik za bezbjednost Glavnog štaba VRS, osim za genocid budu proglašeni krivim i za udruživanje s ciljem počinjenja genocida.

"S obzirom da je Prvostepeno vijeće zaključilo da su Popović i Beara krivi za genocid, kao i za udruživanje s ciljem počinjenja genocida, Vijeće nema obrazloženje zašto odbija da proglasi obojicu krivim za oba zločina. Ovakva presuda je bila potrebna kako bi se označila potpuna krivica optuženih, i ona ne bi bila nepoštena ili duplikativna", stoji u žalbi.

Tužilaštvo u Haagu također je zatražilo da se Nikolić, načelnik za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, proglasi krivim za genocid te za udruživanje s ciljem počinjenja genocida u Srebrenici.

"Drago Nikolić priključio se udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistva u veče 13. jula. Već rano narednog dana vidio je sve oznake genocida i prepoznao da učestvuje u uništenju Bošnjaka. Naoružan ovim znanjem, Nikolić je nastavio strašne zločine, nemilosrdno radeći na efikasnom učinjenju genocida", navodi se u žalbi na prvostepenu presudu.

Optužba je također zatražila da Apelaciono vijeće proglasi Miletića, bivšeg zamjenika načelnika Glavnog štaba VRS, krivim za kršenje zakona i običaja ratovanja, te da poveća kaznu Vinku Pandureviću, bivšem komandantu Zvorničke brigade VRS-a.

"Pandurević je igrao važnu ulogu u napadu na Srebrenicu i u prisilnom preseljenju tamošnjeg stanovništva. Nakon toga je prešao na napad na Žepu. U roku od 48 sati, snage pod kontrolom Pandurevića, nastavile su ključno kriminalno učešće u operaciji ubistava do tri hiljade zatočenih Bošnjaka", smatra Haško tužilaštvo.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno, javio je u utorak BIRN Justice Report.