Haški tribunal
0

Žalbe na presudu Rasimu Deliću

FENA
Odbrana Rasima Delića i Tužilaštvo u Haagu iznijeli su danas žalbe na prvostepenu presudu kojom je ovaj bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH osuđen na tri godine zatvora.

"Dužan sam da kažem da sam imao povjerenje u ovaj sud i svojim radom sam podržavao njegov rad. Moje povjerenje u ovaj sud, neovisno od prvostepene kazne, i dalje je u istoj mjeri. Vjerujem da ćete presuditi na bazi prava i argumenata", kazao je Delić, obraćajući se Žalbenom vijeću.

Delićeva odbrana je tražila da se osuđujuća presuda zamijeni oslobađajućom, žaleći se na primjenu prava i utvrđivanje činjenica, te ističući da je Sudsko vijeće počinilo grešku kada je zaključilo da je optuženi imao "efektivnu kontrolu nad pripadnicima odreda 'El Mudžahid'“.

Tužilaštvo se, s druge strane, žalilo na visinu kazne koja je izrečena, tražeći da Delić bude osuđen na sedam godina zatvora.

Datum donošenja konačne presude, kako je saopćilo Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) bit će naknadno objavljen, prenio je Justice Report.

Delić je u septembru 2008. godine proglašen krivim za zločine koje je odred „El Mudžahid“ počinio u julu i augustu 1995. godine u selu Livade i logoru Kamenica (općina Zavidovići). U toku suđenja utvrđeno je da je “El Mudžahid” formiran u sklopu Trećeg korupsa ABiH u augustu 1993. godine odlukom koju je potpisao Delić.

Okosnicu Delićeve žalbe čine tvrdnje da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da je on imao kontrolu nad odredom „El Mudžahid“, da je trebao znati da su pripadnici tog Odreda namjeravali da počine zločine, te da on nije preduzeo mjere kako bi ih spriječio.

"Vijeće je počinilo dvostruku grešku u primjeni prava i utvrđivanju činjenica, ocijenivši da je Delić imao stvarnu mogućnost da spriječi i kazni pripadnike odreda 'El Mudžahid'“, navela je Odbrana u žalbi, te dadala da Sud nije precizirao koje su to mjere koje je optuženi mogao poduzeti "u okolnostima koje su tada vladale“.

Tužilaštvo je istaklo da se ne slaže sa Delićevim argumentima, jer smatra da je optuženi imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima odreda „El Mudžahid“, te da je imao razloga da zna da će počiniti zločine, ali nije ništa poduzeo da ih spriječi.

Optužba smatra da je Vijeće izreklo "neadekvatnu kaznu“.

"Kazna ne odražava strašnu brutalnost zločina koji su počinjeni; Vijeće nije dovoljno uzelo u obzir težinu Delićevog propusta kao komandanta, te se ovom kaznom ne ispunjavaju dva glavna cilja - kažnjavanje i odvraćanje“, navelo je Tužilaštvo, zatraživši od Žalbenog vijeća da izrekne „adekvatniju kaznu“ u trajanju od sedam godina zatvora.

Rasim Delić se dobrovoljno predao u februaru 2005. godine, a suđenje, koje je trajalo 11 mjeseci, počelo je u julu 2007. godine, javlja BIRN Justice Report.