Sud BiH
0

Žalba na presudu za genocid Miladinu Stevanoviću

FENA
Naredne sedmice, pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Državno tužilaštvo će iznijeti žalbu na prvostepenu presudu kojom je Miladin Stevanović oslobođen krivice za genocid u Srebrenici, javio je BIRN Justice Report.

Miladin Stevanoviću u julu 2008. godine oslobođen je krivice da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, učestvovao u strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

Ročište pred Apelacionim vijećem zakazano je za ponedjeljak, 9. novembar.

Istog dana, na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, pripadnicima komande Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za genocid, videolinkom će biti saslušan svjedok Richard Butler, haški istražitelj.

Potom će u tom postupku, u četvrtak, 12. novembra, svjedočiti Joseph Kingori, holandski vojnik koji je u julu 1995. godine bio u Srebrenici.

Joseph Kingori bit će 12. novembra putem videolinka saslušan i na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, bivšim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije optuženim za strijeljanje više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

Još jedno ročište u tom slučaju bit će održano dva dana ranije, 10. novembra.

Za genocid u Srebrenici sudi se i Željku Ivanoviću, pripadniku istog odreda, koji će se pred Sudom pojaviti 12. novembra.

Tog dana će, na suđenju Sulji Karajiću, biti održana statusna konferencija na kojoj će Sudsko vijeće odlučiti da li će iznositi dokaze “po službenoj dužnosti”, nakon što su Tužilaštvo i Odbrana završile svoj dokazni postupak.

Karajić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH, počinio zločine na području Okruga Bihać.

U ponedjeljak i utorak, 9. i 10. novembra, nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva protiv Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubiše Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivših prijedorskih policajaca koji se terete za strijeljanje oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Novi svjedoci Tužilaštva govorit će o zločinima počinjenim 1992. godine na području Ključa za koje su optuženi Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović.

Suđenje se nastavlja 9. i 11. novembra. Dokazni postupak Odbranâ Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, optuženih za zločine na području Vlasenice, nastavlja se u ponedjeljak i četvrtak, 9. i 12. novembra, dok će u utorak i srijedu Odbrana Gojka Kličkovića, koji je s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem optužen za zločine u Bosanskoj Krupi, nastaviti izvođenje svojih dokaza.

Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović, optuženi za zločine nad bugojanskim Hrvatima počinjene tokom 1993. i 1994. godine, pred Sudom će se pojaviti 11. novembra, kad će Tužilaštvo nastaviti izvoditi materijalne dokaze.

Istog dana, nastavlja se suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, za zločine počinjene na području Bihaća, Cazina i Bosanskog Petrovca između 1994. i 1996. godine.

U petak, 13. novembra, tri svjedoka Odbrane Neđe Zeljaje će dati iskaz na suđenju za zločine u Kalinoviku.

Uz Zeljaju su optuženi Ratko Bundalo i Đorđislav Aškraba. Tog dana Tužilaštvo BiH je planiralo saslušati pet svjedoka na suđenju Stojanu Perkoviću, koji se tereti za zločine u Rogatici.