Sud BiH
0

Žalba na presudu Miodragu Markoviću

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, odbrana Miodraga Markovića obrazložila je žalbu na prvostepenu presudu, kojom je Marković proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Doboja i osuđen na sedam godina zatvora.

Dok je odbrana zatražila da se optuženom ukine prvostepena presuda, odredi manja kazna zatvora, ili održi ponovno suđenje, Tužilaštvo BiH je predložilo da se žalba odbrane odbije i potvrdi kazna prvostepenog vijeća Suda BiH.

“Tužilaštvo smatra da je prvostepeni Sud BiH pravilno izrekao kaznu optuženom, te iz tog razloga predlažemo da Apelaciono vijeće odbije žalbu odbrane, te presudu potvrdi u cijelosti”, kazala je Božidarka Dodik, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Marković je u aprilu 2011. godine proglašen krivim da je 11. jula 1992. silovao maloljetnu Z-1 u selu Dragalovci (opština Doboj), nakon što je naoružan došao pred njenu porodičnu kuću i izveo je pod prijetnjom.

Kako je utvrđeno, Marković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oštećenoj je, koja je u to vrijeme imala 17 godina, zaprijetio da ne smije nikome reći šta se dogodilo ili će je ponovo silovati i pobiti joj porodicu.

Odbrana Markovića je tokom iznošenja žalbe kazala da Tužilaštvo nije dokazalo da je Marković počinio krivično djelo za koje je optužen, te da 11. jula 1992. nije bio na području Dragalovca.

U nastavku iznošenja žalbe na prvostepenu presudu, optuženi Marković je ponovio pred Apelacionim vijećem da je nevin, te da su navodi optužnice izmišljeni i lažni.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi Odbrane donijeti naknadno, prenosi BIRN - Justice Report.