Tužilaštvo BiH
0

Žalba na oslobađajuću presudu Bičakčiću i Čoviću

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Edhema Bičakčića i Dragana Čovića.

Prvostepenom presudom od 8. aprila Sud BiH je Bičakčića i Čovića oslobodio od optužbe da su počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Bičakčića (1952) i Čovića (1956) Tužilaštvo BiH tereti za krivična djela koja su navodno počinili kao premijer i dopremijer FBiH, odnosno da su donošenjem nezakonitih odluka iz budžeta FBiH izdvojili više od 3,5 miliona KM za kupovinu, adaptaciju i opremanje stambenih objekata određenim osobama, te na taj način oštetili budžet FBiH.

Postupajući tužilac, nezadovoljan ovom oslobađajućom presudom, uložio je žalbu 2. juna, jer prvostepenu oslobađajuću presudu smatra neadekvatnom i predlaže Apelacionom odjeljenju Suda BiH da ovu presudu preinači i Bičakčića i Čovića oglasi krivim, ili da je, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukine i zakaže glavni pretres, saopćilo je Tužilaštvo BiH.