Tužba Srebreničana protiv Holandije
0

Žalba apelacionom sudu u Haagu bit će uložena do kraja mjeseca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Međunarodni advokatski tim koji zastupa Srebreničane po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i Ujedinjenih nacija uložit će do kraja mjeseca žalbu Apelacionom sudu u Den Haagu na odluku kojom je 10. jula haški okružni sud uvažio prigovor Holandije vezano za imunitet Ujedinjenih nacija.

''Prema holandskim propisima rok za ulaganje žalbe u ovom slučaju je tri mjeseca. Presuda o imunitetu UN-a primljena je 10. jula, što znači da je rok za ulaganje žalbe 10. oktobar“, izjavio je Feni član ovog međunarodnog advokatskog tima Semir Guzin.

''Naše kolege advokati su u završnoj fazi pripreme te žalbe i ona će nakon konsultacija s našim timom biti predata sudu krajem mjeseca“, kazao je.

Međunarodni advokatski tim zastupnik je 6.000 Srebreničana, s 8.000 zahtjeva, po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u ''zaštićenoj enklavi'' Srebrenica.

Pred Okružnim sudom u Haagu 18. juna održana je rasprava o procesnim prigovorima Kraljevine Holandije koji su glasili kako taj sud nije nadležan za postupanje protiv UN-a i da u tom slučaju, za genocid, UN ima imunitet. Isti sud je 10. jula uvažio prigovor Holandije u vezi s imunitetom UN-a i kazao da se u ovom postupku za utvrđivanje odgovornosti te svjetske organizacije za štetu koja se desila zbog tragedije u Srebrenici ne može voditi postupak, odnosno da UN u tom pravcu uživa imunitet.