BiH
218

Zalazje: Služen parastos za 69 osoba koje su poginule na današnji dan 1992. godine

SRNA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Služenjem parastosa kod spomen-kosturnica stradalima u dva protekla rata na Zalazju kod Srebrenice, prisluživanjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, danas su obilježene 23 godine od stradanja Srba u srebreničkoj opštini na Petrovdan.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragićević rekao je da je u Zalazju počinjen stravičan zločin nad Srbima za koji niko nije odgovarao, ističući da boli to što svjetska javnost govori samo o stradanju jednog naroda na ovom prostoru.

"Bol je bol i žrtva je žrtva bez obzira kome narodu pripada i sigurno će doći vrijeme da se prihvati istina o srpskom stradanju i nećemo od toga odustati, kao ni od zahtjeva da počinici zločina nad Srbima budu procesuirani", poručio je Dragičević.

Govoreći o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima, Dragičević je rekao da je svijet mogao da čuje i vidi kako je bošnjačka strana odgovorila na ruku pomirenja pruženu u ime srpskog naroda i Srbije.

"Nezamislivo je normalnom umu da vas neko pozove u kuću, a onda vas napadne i izloži linču. Svijet je juče mogao da se uvjeri ko želi pomirenje, a ko i dalje širi mržnju i laži. Nas boli što svjetska javnost govori samo o stradanju jednog naroda na ovom prostoru, a mi znamo istinu koja je bolna i koju ćemo ponavljati i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je ovdje stradao i srpski narod", rekao je Dragićević.

Izaslanik srpskog člana predsjedništva BiH Zoran Đerić rekao je da su ljudi koji su ovdje ubijeni stradali samo zato što su bili Srbi.

"Očekujemo da svijet osudi zločine nad Srbima, ali i predstavnici bošnjačke vlasti i da daju doprinos da počinioci zločina odgovaraju i time da pokažu da im je stalo do istine, pravde i mira na ovim prostorima. Bez toga ne može doći do opraštanja i pomirenja", rekao je Đerić.

On kaže da se ne može samo tražiti izvinjenje od srpske strane, a da za zločine nad Srbima niko ne odgovara.

"Pomirenje, oprost i zajednički život su mogući samo kada se procesuiraju i zločini počinjeni nad Srbima i zločinci odgovaraju za nedjela", poručio je Đerić.