Božo Ljubić
0

"Zalažemo se za federalnu, decentralizovanu BiH"

SRNA
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Na programskoj konvenciji Hrvatske koalicije HDZ 1990 - HSP BiH, koja je danas održana u Mostaru, istaknuto je da BiH treba da bude federalna, decentralizovana država.

"Zalažemo se za federalnu, decentralizovanu BiH sa više multietničkih federalnih jedinica od kojih će jedna ili više njih imati hrvatsku većinu", rekao je lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić na konvenciji na kojoj je predstavljan program Koalicije.

Osim Ljubića o programu koalicije govorili su predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, te kandidat Koalicije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž.

Istaknuta je važnost predstojećih izbora i onoga što slijedi nakon njih, a to će, kako su rekli, biti vrijeme u kojem će BiH dobiti svoj novi, demokratski, narodni ustav, koji će odgovarati svakom narodu, pojedincu i građaninu.

Bitni segmenti izbornog programa su ekonomija BiH koja, kako je rečeno, mora biti samoodrživa, zatim revizija privatizacije kroz ratno i poratno vrijeme, te borba protiv korupcije.

Jurišić je istakao je u svom govoru da borci i invalidi moraju biti prioritet i da se njihova očekivanja moraju ispuniti.