Nove odluke Ustavnog suda FBiH
0

Zakonom o stanovima krši se pravo na lokalnu samoupravu

FENA
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da je članom 2. stav 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu.

U skladu s Odlukom Suda, osporena odredba prestaje da važi danom objavljivanja sudske odluke u Službenim novinama FBiH.

Radi se o odredbi kojom je općinama kao jedinicama lokalne samouprave nametnuta obaveza dodjele zamjenskih stanova nositeljima stanarskih prava u privatnom vlasništvu, a da prethodno nisu utvrđeni izvori finansiranja ovih obaveza.

Odlučujući o zahtjevu za zaštitu prava na lokalnu samoupravu načelnika sarajevskih općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, Ustavni sud FBiH se pozvao na ustavne odredbe, te odredbe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o načelima lokalne samuprave u FBiH.

Kako je u obrazloženju Odluke istaknuo predsjednik Ustavnog suda FBiH mr. Mirko Bošković, spomenute odredbe podrazumjevaju saradnju lokalne i centralne regionalne vlasti koja se ostvaruje kroz konsultiranje, zajedničko planiranje i provođenje zakonskih obaveza.

Prema njegovim riječima, Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH (članovi 10. i 11.) definirana je procedura za prenos poslova s federalnih i kantonalnih vlasti na jedinice lokalne samouprave, a zakonodavac je dužan pribaviti i mišljenje Saveza općina i gradova o svim promjenama zakona što mogu utjecati na finansijske obaveze jedinica lokalne samouprave.

Ustavni sud, stoga, smatra da je predlagač osporenog zakona propustio obaviti konsultacije s jedinicama lokalne samouprave u skladu s ustavnim i zakonskim obavezama kojima je regulirano pravo na lokalnu samoupravu.