Žrtve genocida
0

"Zakonom o reformi policije se legalizira policija osuđena za genocid"

FENA
Savez udruženja žrtava genocida u Srebrenici najoštrije se suprotstavlja predloženom Zakonu o reformi policije u BiH "koji predstavlja opasan presedan u međunarodnom pravu, jer legalizira policiju RS-a osuđenu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde".

"Tražimo odgovor od PIK-a, OHR-a, UN-a i Evropske unije da li je legalizacija genocida i institucije koja je počinila genocid novi standard evropskih integracija", navodi se u saopćenju upućenom iz Saveza udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

U Savezu smatraju da bošnjački politički predstavnici ne smiju dozvoliti da budu jedini na koje međunarodna zajednica vrši pritisak.

"Pozivamo visokog predstavnika u BiH da dok ne dođe do reforme Ustava BiH primjenjuje odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i uspostavi dom naroda u RS-u", navodi se u saopćenju.

Istovremeno, Savez udruženja žrtava genocida poziva reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Mustafu ef. Cerića da u svojim javnim istupima jasno i nedvosmisleno zaštiti interese žrtva genocida u kontekstu reforme policije u BiH.

Iz Saveza apeliraju na institucije međunarodne zajednice u BiH i domaće političke predstavnike u državnom parlamentu da u okviru izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH podrže sve inicijative kojima se omogućva da žrtve genocida, prognanici, mogu da glasaju za općinu iz koje su protjerani u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Tražimo da sve spomenute institucije imaju razumijevanja za naše zahtjeve kao najugroženije kategorije stanovništva u BiH, u suprotnom ćemo biti prinuđeni na radikalne mjere zbog uskraćivanja prava žrtava genocida, jer mi više nećemo biti poligon potkusurivanja i manipulacije", navodi se u saopćenju Saveza udruženja žrtava genocida u Srebrenici.