BiH
51

Zakonom kazniti fašizam i negiranje genocida u Srebrenici

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predstavnici državnih i entitetskih institucija kao i brojni građani u znak sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope položili su cvijeće i vijence na Spomen obilježje Vječna vatra u Sarajevu

Muhamed Kozadra, v.d. premijera Kantona Sarajevo, izjavio je da fašizam u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu još uvijek nije pobijeđen i da je potrebno svakodnevno boriti se protiv ove društvene i političke prijetnje.

"Globalno gledano, možemo reći da fašizam nije pobijeđen. Nalazimo se na jednom od najposjećenijih mjesta gdje se obilježava to sjećanje borbe za slobodu i mislim da je bitno da se sa ovog mjesta šalju poruke mira svima onima koji slave ovaj dan. Posebno vi mladi treba da prenesete ovu tradiciju borbe jer fašizam još nije pobijeđen, a to su najbolje osjetili Bosanci i Hercegovci u vrijeme rata 1992-1995. godine. Zato poruke mira i sreće trebaju da odu odavde u cijeli svijet", rekao je Kozadra.

Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Kemal Ademović, kao učesnik borbe protiv fašizma od 1992. do 1995. godine, ističe da su se Bosanci i Hercegovci u ratu uspjeli odbraniti od opasnog fašizma.

"Fašizam je 1945. godine povrijeđen i raširio se po cijelom svijetu, a 1995., mi smo uspjeli da se odbranimo od jedne nove vrste fašizma u ovom dijelu Evrope. Taj fašizam i danas postoji u nekim dijelovima Evrope i na prostorima bivše Jugoslavije. Ali ja sam ubijeđen da Evropa i evropski narodi neće dozvoliti da se on ponovo uzdigne. Svim građanima BiH želim da čestitam Dan pobjede nad fašizmom", rekao je Ademović naglasivši kako je ipak potrebno donijeti nove zakone u BiH kako bi se sankcionisali svi oblici fašizma kao i negiranje genocida u Srebrenici.

"Činjenica je da se u BiH ni ovi zakoni koji su doneseni ne primjenjuju na cijelom teritoriju BiH, ali ipak najbolje bi bilo svaki oblik fašističkih izjava i negiranje genocida u Srebrenici sankcinisati zakonima utvrđenim pravilima", smatra Ademović.

Inače, Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta uključujući i BiH i zemlje regiona.