Zaštita autorskih prava
0

Zakoni su dobri, ali se ne primjenjuju

FENA
Foto: (A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Foto: (A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Zakoni kojim su regulisana autorska prava u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji i Hrvatskoj su korektni, ali je problem u njihovoj neprovedbi, generalni je zaključak sastanka direktora društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava iz tih zemalja, održanog danas u Sarajevu.

Direktor Agencije za zaštitu autorskih prava u BiH "Sine Qua Non" Mirza Hajrić istaknuo je na konferenciji za medije nakon sastanka da BiH u poštivanju ove vrste prava postaje "crna rupa" u Evropi, zaostajući vidno u toj oblasti za zemljama u regionu.

Istaknuo je da samo jedna četvrtina medija u BiH ima ugovore o emitiranju određenih sadržaja, dok ih ostali emitiraju bez dozvole. Također, tek će uskoro kampanja "Poštujmo autorska prava" biti usmjerena i na hotele, kafiće i druge ugostiteljske objekte.

Podvukao je da je Zakon o zaštiti autorskih prava iz 2002. dovoljno dobar, ali da Institut za intelektualno vlasništvo koji je nadležan za praćenje njegove provedbe, ne radi svoj posao.

Godišnji prihod ove agencije je između 600 i 700 hiljada eura, od kojih veliki procent odlazi na elektronske medije. Nasuprot tome, godišnji prihod Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP od zaštite autorskih prava je oko 13 miliona kuna.

Hrvatska je na ovom sastanku izdvojena kao svijetao primjer u oblasti zaštite autorskih prava.

Direktor HDS-ZAMP Nenad Marčec naglašava da Hrvatska primjenjuje čitav niz elemenata prisile za naplatu prava - od krivičnih i prekršajnih prijava, do policijske zabrane te blokiranja računa korisnika.

Direktor SAZAS Slovenija Matijaš Zupan smatra da je kršenje autorskih prava jednako bilo kojoj drugoj vrsti kriminala, jer oni koji koji ta prava krše mogu ostvariti ogroman profit na neregularan način.

"Riječ je o kriminalu koji može ići i u državne institucije, putem kojih pojedine kuće izbjegavaju platiti autorska prava. Ako određena televizijska kuća emitira sadržaj bez dozvole, može da uštedi i milion eura", kazao je on.

Govoreći o praksi u Srbiji, direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević ocjenjuje da je zakonodavni sistem u toj zemlji u dobroj mjeri usklađen s evropskim standardima, ali da u oblasti piraterije prednjači u cijeloj regiji.

"U proteklim godinama za pirateriju nije izrečena nijedna zatvorska kazna. Ovdje je također jako važno razgraničiti autorska, kao primarna prava, od izvođačkih ili diskografskih prava", potcrtao je.

Skup je prošao u svjetlu razgovora o boljoj budućoj saradnji ovih agencija na bržoj isplati autorskih prava, dok će naredni sastanak biti posvećen odnosu tih agencija i državnih institucija.